10 vragen die je altijd moet voorbereiden voor een sollicitatie

0

1. Vertel eens wat over jezelf.

‘Mijn lievelingskleur is geel.’
Een algemene openingsvraag, waarbij je in feite gevraagd wordt om kort door je cv heen te lopen. Ga geen hele verhalen over de oma van de buurman van de moeder van je hamster houden, dat begrijp je zelf ook. Probeer in twee minuten te vertellen wat je achtergrond is en wat je daarin hebt bereikt. Hou het zakelijk en relevant, het is geen date.

2. Wat is je grootste kracht?

Uit al jouw geweldigheid zal je toch echt één eigenschap moeten kiezen, dus daar kun je maar beter goed over nadenken. Kies een eigenschap die relevant is voor de baan waar je solliciteert. Laat ook zien hoe jouw goede eigenschap terugkomt in je werk.

3. Wat is je zwaktepunt?

‘Het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik..!’
‘Ik ben een perfectionist’ = cliché, schreven we al eerder. Dus kies er eentje die wel interessant is. Een eigenschap waaraan je kunt werken en die het werk van anderen niet onmogelijk maakt. Geef ook een voorbeeld van wanneer deze eigenschap naar boven kwam, zodat een recruiter niet hoeft te gissen hoe ‘erg’ deze eigenschap is.

4. Hoe ga je jezelf komende tijd verbeteren?

Het is altijd verstandig om een ‘POP’ (professioneel ontwikkelingsplan) op te stellen voor je gaat solliciteren. Waar sta je nu? Wat zijn de dingen die je wilt ontwikkelen, hoe ga je dat doen en hoe weet je dat je het bereikt hebt? Niet iedereen raakt bijzonder opgewonden van het maken van een POP, maar het maakt je wel degelijk bewuster van je eigen kunnen en doelen. Kost wat, heb je ook wat.

5. Wat is je grootste prestatie?

Waar krachten eigenschappen zijn, is een prestatie een uitkomst daarvan. Wat heb jij bereikt dat je te danken hebt aan jezelf? Noem iets dat van belang is voor deze job en leg uit waarom je dat hebt kunnen bereiken.

6. Waarom wil je deze baan?

Onafhankelijk van of je geschikt bent voor deze baan, wil je toekomstige broodheer weten hoe graag jij de baan wilt. Bij het solliciteren ligt je motivatie onder de loep, dus je zou een oprecht en enthousiast betoog paraat moeten hebben over waarom jij die baan wilt. Hetzelfde geldt voor de vraag ‘waarom wil je bij dit bedrijf werken?’.

7. Wat weet je van ons bedrijf?

Ook deze vraag is bedoeld om te bekijken hoe gemotiveerd jij bent en hoeveel tijd jij hebt gestoken in het leren kennen van het bedrijf. Het enige goede antwoord hier is ‘heul veul!’ – en ga vervolgens door met het delen van jouw kennis.

8. Waarom ben je bij je vorige werk weggegaan?

De recruiter zoekt hier naar wat jou heeft gebracht waar je nu bent. Welke keuzes heb je genomen om te komen waar je nu bent, en waarom? Welke kansen heb je gepakt en welke niet? Meestal zal deze vraag over je meest recente werkervaring gaan, maar elke carrièreswitch kan ter sprake komen.

9. Waar zie je jezelf over 10 jaar?

‘Op jouw plek’ (ja, dat heeft iemand ooit geantwoord op deze vraag – #doemaarniet). Laat zien wat jouw toekomstvisie is, pas deze wellicht een klein beetje aan op het bedrijf waar je wilt werken en voilà.

10. Heb je zelf nog vragen?

Een sollicitatiegesprek is een gesprek, geen college. De communicatie verloopt tweezijdig en ik durf er een Kinder Bueno op te wedden dat je deze vraag krijgt. Gelukkig hebben we hier laatst een blog aan gewijd inclusief een lijstje met goede vragen.

Deel dit bericht

Comments are closed.