Ervaring Top Engineer Program ING

0
Leestijd: 2 minuten

Bas Bastiaans volgt het Traineeship Top Engineer Program bij ING. Lees hieronder over zijn ervaring. 

“Ik ben niet slim genoeg om te programmeren”, “Ik ben niet knap genoeg voor dat meisje”, “ik ben niet leuk genoeg voor een vakantie”, we zeggen vreselijke dingen om onszelf wijs te maken dat we niet goed genoeg zijn voor de dingen die ons gelukkig maken. En dus blijven we bij wat we kennen, en blijft een verborgen passie ook echt verborgen. “If you want to be happy, just be” zei een wijs man ooit. Als je gelukkig wilt zijn, pak dan je kansen. Neem eens een risico.

Je kent het gevoel vast wel. Het gevoel dat je niet meer vooruit komt, niet weet waar je energie in moet stoppen en niet weet wat je gelukkig maakt. Alsof het leven als een trein voorbij schiet. En jij er alleen naar kan kijken terwijl anderen van hoogtepunt naar hoogtepunt denderen. Je kijkt achteruit en ziet niets anders dan ‘foute’ keuzes en gemiste kansen. “Zucht, wat er moet toch van mij komen?” vraag je jezelf vol twijfel af. En ja, als je blijft piekeren en wachten op niets, dan komt er ook niets van terecht.

Het klinkt misschien kneuterig of Hollywood-romantisch, maar soms moet je gewoon eens iets geks doen. Iets waarmee je jezelf verbaast. Misschien verbaas je er anderen ook mee, maar dat is van minder belang. Versteld staan van jezelf: daar haal je de meeste waarde uit. Hoe rigoureus een beslissing ook lijkt, als het als doel heeft geluk te vinden is het 100% veroorloofd.

Ik heb risico’s leren te waarderen. Ik heb in comfort-zones gezeten die steeds minder comfortabel aanvoelden, streefde doelen na zonder voldoening en was niet de gelukkige persoon die ik eigenlijk wilde zijn. Het leek weliswaar alsof ik niets te klagen had, maar ik kon me niet overgeven aan de keuzes die ik gemaakt had en de wegen die daaruit voort leken te komen. Uiteindelijk leerde ik mijn spaarrekening open te trekken om de plekken te zien die ik wilde zien, ging ik gesprekken aan die me eerst beangstigden en nam ik keuzes die op het eerste gezicht ‘onverstandig’ leken. Die risico’s hadden niet altijd de gewenste uitkomst, maar leerden me wel meer over geluk. Mijn eigen geluk.

Nu werk ik als software ontwikkelaar bij ING. Met dank aan Young Colfield. Dat is weliswaar geen “droombaan” in de ogen van mijn jongere ik, die liever acteur of profvoetballer wilde worden, maar wel een uitdaging die ik met enorm veel plezier aanga. Ik word met problemen geconfronteerd waarvan ik altijd dacht dat ik daar niet ‘slim’ genoeg voor was. In andere woorden: ik verbaas mezelf elke dag weer over mezelf.

Dat betekent niet dat ik vrij ben van het nemen van risico’s. Nog steeds daag ik mezelf uit om gelukkiger te worden. Het is weliswaar makkelijk om de dingen te doen die je worden opgedragen, om mee te praten met anderen en conflicten te vermijden, maar om echt vooruit te kunnen moet je risico’s durven nemen. Daar zal je jezelf uiteindelijk alleen maar dankbaar voor zijn.

Check alle openstaande vacatures van ING.

Deel dit bericht

Comments are closed.