ING Finance Traineeship : Lieke van den Langenberg

0
Leestijd: 3 minuten

Lieke van den Langenberg is sinds april 2016 Finance trainee bij ING. Haar eerste ervaring deed ze op bij Financial Accounting & Reporting op het hoofdkantoor van ING Nederland, daarna werkte ze zes maanden bij ING in Roemenië. Ze werkt nu in haar eerste vaste functie bij ING’s Global Head Office. Elke paar weken blogt ze over wat ze meemaakt tijdens het traineeship.

Januari en februari is de periode waarin ING’s jaarverslag wordt gemaakt. We zitten met het team nu middenin deze jaarafsluiting. Het werk hiervoor is vanzelfsprekend flink veelomvattender dan voor een maand- of kwartaalrapportage. We duiken in een groter aantal onderwerpen en we doen dat meer in detail. Bovendien werken we onder meer tijdsdruk want de deadline voor het jaarverslag is strikt. Onze gegevens moeten op tijd naar het Statutory Reporting Team dat het jaarverslag samenstelt, in nauwe samenwerking met andere teams zoals Corporate Communications, Investor Relations, Tax en Legal.

Mijn team zit in het midden van de cyclus. De jaarafsluiting begint namelijk bij de lokale teams die hun rapportages opstellen. Vervolgens voert het Finance Service Centre de technische accounting checks uit op die rapportages. Mijn taak is daarna het inhoudelijk controleren en analyseren van alle benodigde rapportages en gegevens vanuit ‘mijn’ regio’s: (Eur)Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Dat is nog een hele klus, niet in de laatste plaats vanwege de verschillende tijdszones. Soms duurt het een tijd om antwoorden te krijgen, omdat de collega’s in Azië en Amerika niet op dezelfde tijden op kantoor zijn. En in deze tijd zijn ook cultuurverschillen extra duidelijk zichtbaar. Het is elke keer weer grappig om te merken hoe direct en uitgesproken bijvoorbeeld ‘Londen’ en ‘New York’ zijn. De collega’s daar reageren veelal snel en dagen je in calls vaak uit met tegenvragen. De collega’s in Azië spreken we meer via een chatverbinding of via e-mail. Zij zijn over het algemeen wat bedachtzamer en minder direct. Beide benaderingen hebben plus- en minpunten, al met al zorgen al die contacten voor een leuke dynamiek.

Parallel aan de jaarafsluiting werken we aan de rapportages die we elk kwartaal aan de regelgevers moeten aanleveren. Het is in deze periode dus heel vol en druk op de afdeling, niemand zal in januari of februari op vakantie gaan. Maar het is een leuke drukte, want eigenlijk leven we hier als afdeling wel enigszins naartoe. Voor mij is het leuk dat het nu niet allemaal nieuw meer is. Ik weet waar ik mijn vragen moet neer leggen, wat ik nodig heb en wat ik met de data moet doen. De laatste tijd zijn er veel nieuwe collega’s op de afdeling bijgekomen, daardoor besef ik extra goed hoeveel ik de afgelopen maanden geleerd heb.

In februari ga ik ook starten met mijn opleiding, de post-master Register Controller aan de VU. De afgelopen maanden heb ik twee mastervakken gevolgd die ik gedaan moest hebben om aan mijn studie te kunnen beginnen en halverwege december heb ik mijn tentamen gehaald. Ik heb enorm veel zin om te starten, volgens mij ga ik veel aan de studie hebben en het lijkt me te gek om met mensen uit hetzelfde vakgebied maar van andere bedrijven samen te werken.

Naast werk en studie – en o ja, onze verhuizing tussendoor – was er gelukkig ook nog tijd voor vakantie. Eind september ben ik met mijn dispuut een week naar Valencia geweest. En in november heb ik met mijn vriend een rondreis door Jordanië gemaakt. Wat een geweldige reis! We hebben in een Bedoeïenenkamp in de woestijn geslapen, in de Dode Zee gedreven en de historische stad Petra bezocht. Verder heel veel gehiked, lokale gerechten geproefd, sfeer en cultuur opgesnoven. Het was mijn eerste keer in het Midden-Oosten en het heeft diepe indruk op me gemaakt. Ik vond het best lastig om van het werk weg te gaan, maar was super snel in de vakantiemodus. We hadden daar vaak geen internet, dat hielp ook 🙂

Kerst hebben we op onze afdeling gevierd met een workshop. We proberen eens per kwartaal met zijn allen een borrel met een extra element te organiseren. Zeker omdat we nog niet zo lang samenwerken is dat belangrijk. Daarnaast hadden we ook nog een groot en geweldig eindejaarsfeest met alle ING’ers die in de Bijlmer werken, met DJ’s, een salsaworkshop, gave eetstalletjes en muziek. Iedereen was volgens het thema ‘Fire and Ice’ verkleed. Super leuk om zo een keer met je collega’s op stap te gaan. En een mooie opmaat voor de drukke maanden die zouden volgen!

Over Lieke

Lieke deed een bachelor Internationale Betrekkingen en een master Business Administration in Groningen. Haar favoriete bezigheid op dit moment is reizen, het liefst gaat ze elke maand op pad naar een nieuwe stad in Europa. Zo pakte ze in 2017 maar liefst achttien keer het vliegtuig. Ze vloog onder meer heel Roemenië door toen ze daar werkte tijdens haar tweede rotatie. Ze leest veel, kookt graag en eet alles het liefste op aan een grote tafel vol met vrienden. Ze heeft pas een huis gekocht in Utrecht en woont daar samen met haar vriend.

Deel dit bericht

Comments are closed.