Rowan over zijn ING traineeship

0
Leestijd: 3 minuten

“Als ik nog drie maanden had mogen blijven, had ik dat zeker geen straf gevonden!”

Mijn Singapore-ervaring ligt geruime tijd achter mij en ik zit allang weer in de Nederlandse modus, toch denk ik regelmatig terug aan de fijne tijd die ik er heb gehad. Het is heel waardevol en leerzaam om een tijdje in het buitenland te werken, het maakt dat je een dieper begrip ontwikkelt voor een nieuwe cultuur, met andere gewoontes en omgangsvormen. Daarnaast vond ik het fantastisch om een paar maanden zo intens om te gaan met collega’s op STA (short-term assignment). Je bouwt snel een relatie op en spontane uitstapjes in de avonden en weekenden zijn eerder regel dan uitzondering. Het was dan ook gek om iedereen achter te laten toen ik drie weken eerder dan de rest terugging naar Nederland. Na de afscheidsborrel van het ING traineeship heb ik de knop omgezet, toen kreeg ik ook echt wel zin om terug te gaan. Maar als ik nog drie maanden had mogen blijven, had ik dat zeker geen straf gevonden!

Start

Op zondagochtend om 7 uur kwam ik aan op Schiphol en de volgende dag startte ik mijn ING traineeship. Mijn eerste vaste functie was Business Manager van Vincent Maagdenberg, Chief Risk Officer van ING Nederland. Ik zal niet ontkennen dat deze eerste dag vrij heftig was. Mijn voorganger ving me op voor een korte maar krachtige overdracht waarbij de projectnamen me om de oren vlogen. Met een jetlag in de benen was dat vrij pittig. Ik vroeg me af en toe echt af of ik me de verantwoordelijkheden allemaal snel eigen zou kunnen maken maar inmiddels, een paar weken verder, ben ik aardig ingeburgerd en vertrouwd met de materie.

De functie van Business Manager is een support functie. Waar je voorheen alleen op deze plek kwam met minimaal tien jaar werkervaring, ziet ING het nu meer als een rol waarin je in korte tijd ontzettend veel kunt leren. Eén eigenschap hebben Business Managers gemeen: een passie voor regelen! Wij zijn dol op to do lists en structuur. Dat is nodig, want je leeft in het ritme van de agenda van degene voor wie je werkt, en dat ritme is niet mals. Vincent heeft een next level druk schema… Mijn rol is ervoor te zorgen dat hij voorbereid bij zijn besprekingen aankomt. De rol is enerzijds projectmatig en anderzijds ad hoc.

Mijn verantwoordelijkheden tijdens het ING traineeship bestaan onder andere uit het adviseren van en support bieden aan de directie in dagelijkse werkzaamheden, het analyseren van proposities voor nieuwe producten, assisteren bij implementatie van strategische projecten en coördineren van initiatieven, over de afdelingen heen, nationaal en internationaal. Maar ik bereid ook meetings, presentaties en evenementen voor. Dit betekent dat ik nauw samenwerk met het secretariaat, waarmee ik dan ook warme contacten onderhoud. Zonder de secretaresse van Vincent zou ik nergens zijn!

Netwerken is in deze functie van levensbelang. Ik heb continu input en commitment van anderen nodig en het gaat veelal om korte deadlines. Dan is het handig dat ik mijn collega’s ken, en zij mij. Nu vind ik het gelukkig makkelijk om op mensen af te stappen en door mijn nieuwsgierige aard ga ik graag gesprekken aan, dus met bepaalde leden van het MT Risk had ik al eerder kennisgemaakt. Maar zeker niet met iedereen, dus ik zorg dat ik zichtbaar ben op de afdelingen zodat mensen mij vragen kunnen stellen. Ik stel zelf ook zoveel mogelijk vragen om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden per afdeling en van lopende projecten.

Met Vincent probeer ik een uurtje per week samen te zitten, verder hebben we vooral contact via chat, mail en WhatsApp. Je bent als Business Manager voor het grootste deel van de tijd op jezelf aangewezen en wordt geacht assertiviteit te tonen, dat ligt me wel. Tegelijkertijd is de output minder terug te leiden naar mij, ik lever mijn toegevoegde waarde achter de schermen. Wie graag het podium pakt zou misschien niet gelukkig zijn in deze rol, maar de dynamiek is geweldig en het is bijster interessant om met een strategische en politieke bril op naar de organisatie te mogen kijken. Dichterbij het vuur dan hier kan ik niet zitten!

Misschien vertel ik er nog eens iets over in een latere blog, maar niet meer als ING trainee: Stefan Scortescu neemt het stokje van me over. Dank jullie wel voor het lezen!

Over Rowan Vermolen

Rowan studeerde Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden, met aansluitend een minor International Business and Economics aan Monash University in Melbourne, Australië. MSc in Risk Analysis aan het prestigieuze King’s College in Londen rondde ze in september 2016 cum laude af.

Rowan reist graag en is dan bij voorkeur op en onder water. Ze groeide op als fanatiek zeiler en duikt tegenwoordig ieder jaar. Ze houdt van moderne kunst, het Tate Modern is haar favoriete plek in Londen. Rowan woont per 1 november in Amsterdam.

Wil je net als Rowan aan een ING traineeship deelnemen? Check dan alle openstaande vacatures voor ING traineeship en solliciteer direct!  Lees ook 5 sollicitatietips voor als je voor een traineeship gaat solliciteren.

Deel dit bericht

Comments are closed.