Blijven Ontwikkelen

0

De afgelopen weken heb ik meerdere cursussen en examens afgelegd. Zo heb ik mijn ITIL foundation certificaat behaald en volg ik een 6-delige avond opleiding over het ontwikkelen van managementvaardigheden met de insteek ‘Ken jezelf, begrijp een ander’, waardoor er ontzettend veel aandacht is voor je eigen persoon. Tot slot heb ik twee weken geleden een driedaagse inhouse cursus over Python gevolgd. Python is een hele krachtige programmeer taal die we bij SNS binnen onze C++ applicatie gebruiken. We gebruiken dus meerdere talen binnen één applicatie, omdat de ene taal nu eenmaal beter geschikt voor bepaalde taken. De laatste weken waren dus een ontzettend leuke mix van harde technische kennis en zachtere persoonlijke groei.

Anderhalf jaar geleden had ik als jurist nog nooit een regelcode gezien. Inmiddels weet ik aardig mijn weg te vinden met SQL, C++ en nu dus ook python. Het is goed te doen als je er veel tijd in durft te stoppen. Gelukkig kan ik het samen met Calco doen en ben ik niet alleen aangewezen op de avonduren. Op internet is er ontzettend veel lesmateriaal te vinden (kijk bijvoorbeeld eens op codecademy.com) en zijn er veel fora waar mensen elkaar helpen. Een 3 daagse cursus onder begeleiding van een docent en samen met je collega’s is een goede aanvulling. In drie dagen kan je niet verwachten dat je direct een professioneel python programmeur bent, maar het is wel een ideale opstap.

De opvatting dat binnen de IT alleen maar mensen met heel veel technische kennis werken brokkelt langzaam af. Tegenwoordig moet je naast geweldig programma’s schrijven juist ook goed kunnen samenwerken met je collega’s. Je moet de juiste vragen leren stellen aan je klanten om een goed beeld van de verwachtingen te krijgen. Daarom besteed Calco in de basismaanden en daarna veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. In de eerste twee maanden volgt iedereen bepaalde ‘RGB’ sessies, ongeacht je specialisatie. Het leuke van deze sessies is dat het in eerste instantie altijd over jezelf gaat. Ook in mijn huidige cursus ging het de eerste avonden vooral om jezelf. Wat motiveert mij en waar kan ik tegenop zien? Wat kan ik doen om efficiënter te werken en meer gedaan te krijgen. Toen ik binnenkwam bij Calco had ik mezelf al redelijk goed leren kennen, maar in deze persoonlijke sessies komen er altijd leerzame punten naar voren.

Door het harde en het zachte samen te brengen hoop ik mij te ontwikkelen tot een veelzijdig en multi inzetbaar IT professional. Dankzij de mogelijkheden die Calco mij daarbij biedt en de werkervaring bij SNS zit ik nu op het juiste spoor en kan ik zelf bepalen waar mijn trein heen gaat. De komende periode staat in het teken van het toepassen van de opgedane kennis en het afronden van mijn huidige cursus. En daarna? Dat weet ik nog niet, maar de ideeën en mogelijkheden zijn gigantisch.

Deel dit bericht

Comments are closed.