Ik ben een bankdetective

0
Leestijd: 2 minuten

 

Na mijn vwo begon ik een opleiding tot officier bij Defensie. Ik focuste me op inlichtingen. Diepgaand onderzoek leek me enorm interessant. Maar ik had pech: de functie waarop ik aasde verdween. Dus moest ik op zoek naar iets anders. Ik had er een kleine omweg voor nodig, maar het is me wel gelukt. Ik werk in inlichtingen. Maar dan voor de bank.

Ken je klant
Ik ben CDD/KYC-analist. Een hele mond vol. Het staat voor Customer Due Diligence & Know Your Client. Ken je klant, dus. De bank moet namelijk precies weten met wie ze zaken doen. Als ABN AMRO niet weet wie zijn klanten zijn en wat ze doen, worden we op de vingers getikt door De Nederlandsche Bank. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme stelt dat het aan ons is om dit soort illegale praktijken te voorkomen.

Grondig onderzoek
We werken toegespitst op risicobranches. Coffeeshops vallen daar bijvoorbeeld onder. Het is mijn taak om tot op de bodem uit te zoeken hoe een persoon betrokken is bij een onderneming. Dat doe ik door eerst grondig deskresearch te doen.

Contact met de klant
Kunnen we met deskresearch een bepaalde transactie niet verklaren? Dan nemen we contact op met de klant. Het is in zo’n geval heel belangrijk om duidelijk te maken dat het onderzoek geen beschuldiging is. We zijn als bank nu eenmaal verplicht om zaken uit te zoeken. Al begrijp ik wel dat het beschuldigend over kan komen. Bovendien zijn mensen niet altijd happig om dit soort persoonlijke vragen via de telefoon te beantwoorden. Gelukkig heeft een groot deel van de klanten begrip voor de situatie.

Geheimhoudingsplicht
We hebben toegang tot veel informatie. Daarom legt iedereen in mijn functie een eed af. We zijn gebonden aan een geheimhoudingsplicht. En niet álle info kunnen we inzien. Informatie van bepaalde hooggeplaatste personen is afgeschermd.

Witwassen voorkomen en bitterballen eten
Ik doe dit nu 3 maanden en heb het enorm naar mijn zin. Onderzoeken, uitpluizen, speuren. En ik lever voor mijn gevoel een belangrijke bijdrage om witwassen en de financiering van terrorisme te voorkomen. Het is prettig werken hier. Buitenstaanders denken bij een bank aan mannen in pakken. En in de front office is dat misschien wel zo. Maar hier op kantoor in Den Bosch is het allemaal wat meer laid back. Collega’s staan open voor feedback en iedere vrijdag gaan we na werk de stad in voor een biertje en een bitterbal. Den Bosch blijft toch een Bourgondische stad hè!

Share.

Comments are closed.