Hoe is het om te werken bij Achmea

0
Leestijd: 2 minuten

Ik heb lang nagedacht over hoe ik de Achmea organisatie het beste zou kunnen typeren voor een buitenstaander.

Ik ben een jaar geleden begonnen binnen Achmea. Hoe keek ik naar deze nieuwe werkgever? Groot, zakelijk en commercieel. Dat zijn de eerste woorden die in mij opkomen.

Groot, ja zeker. Qua aantallen personeelsleden en bovendien met een landelijke dekking. Zakelijk, ook dat, maar dat voert zeker niet de boventoon op de werkvloer en bij de dagelijkse werkzaamheden. Commercieel, moet je als bedrijf altijd zijn. Voor veel mensen heeft dat een negatieve toon, voor mij staat commercieel voor innoveren, kansen zien en nadenken over hoe het beter kan voor de klant. Achmea ten voeten uit.

Maar het is ook een complexe organisatie. Net 8 weken binnen had ik een gesprekje met degene die mij inwerkte. Hij vroeg wat ik er tot nu toe van vond? En mijn antwoord was; “Erg leuk, maar ik heb nog niet het gevoel dat ik grip heb op de organisatie.” Waarop mijn begeleider mij vol verbazing aankeek. Had ik echt verwacht dat ik na deze korte periode al enigszins doorhad hoe het hier allemaal werkte? Nou, eigenlijk wel, wat iets zegt over het feit dat ik nog niet eerder in een organisatie van deze omvang gewerkt had.

Onder de merknaam Achmea vallen twintig merken. Stuk voor stuk labels die hoogwaardige verzekeringen bieden op het gebied van zorg, schade & inkomen. Deze zijn weer onderverdeeld naar verschillende divisies. Daarboven heb je dan weer stafafdelingen. Een complex organogram is het gevolg. Onderweg naar huis vanuit Apeldoorn in de trein zag ik een klein meisje spelen met houten poppetjes. En daarin zag ik de perfecte typering voor Achmea.

Een matroesjka, vaak ook baboesjka genoemd, is een holle houten pop die onderdeel is van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen. Een matroesjka bestaat doorgaans uit zeven of acht poppetjes, maar het kunnen er ook meer zijn. Matroesjka’s komen oorspronkelijk uit Rusland, maar zijn inmiddels over de gehele wereld bekend. Het woord baboesjka, dat in het Nederlands ook veelvuldig voor dit poppetje wordt gebruikt, is weliswaar Russisch, maar heeft in die taal een andere betekenis: grootmoeder.

Ik ben begonnen bij de P&O afdeling van de divisie Zorg & Gezondheid. Al een Matroesjka van aardige omvang. Lees de rest van het artikel hier.

Deel dit bericht

Comments are closed.