Een koffer vol nagemaakte artikelen

0
Leestijd: 2 minuten

‘U bent gevlogen vanaf de luchthaven van Antalya mevrouw?’, vraagt de douanemedewerker terwijl hij naar mijn koffers staart. In de verte, achter de glazen wand, staat mijn moeder al te zwaaien. ‘Dat klopt inderdaad, ik heb één slof sigaretten meegenomen, want dat mocht’, zeg ik snel. De meneer van de douane bestudeert me kort. ‘Heeft u toevallig ook kleding gekocht in Turkije?’ Lachend leg ik de douanemedewerker uit dat mijn kledingkast al jaren veel te vol is, hetgeen mijn vriend enigszins geïrriteerd bevestigt. ‘Dan mag u doorlopen mevrouw, ik hoop dat u een fijne reis heeft gehad’.

Nagemaakte artikelen

Vanuit mijn ooghoeken zie ik dat de mevrouw die in het vliegtuig naast mij zat, inmiddels haar hele koffer aan het leeghalen is. Gucci, Prada en Yves Saint Laurent liggen beteuterd op de vloer naast het douanepoortje. Het is verboden om nagemaakte artikelen in te voeren. Het is immers een vorm van vervalsing dan wel plagiaat. Denk maar niet dat Gucci, Prada en Yves Saint Laurent toestemming hebben gegeven hun naam te gebruiken. Maar toch worden de ‘grote merken’ in landen als Turkije, Griekenland en Spanje op elke hoek van de straat verkocht. Veel toeristen kopen dan ook gretig kleding op vakantie. De kwaliteit kan weliswaar niet tippen aan de echte merken, je betaalt er ook maar een zacht prijsje voor. En daar houden wij Nederlanders van.

Regels van de douane

Hoewel het invoeren van nagemaakte producten dus feitelijk verboden is, staat de Nederlandse douane het meenemen van een beperkte hoeveelheid artikelen voor eigen gebruik toe. Zo mag je drie horloges, drie kledingstukken en 250 ml nep-parfum in je koffer stoppen. Let er bij dvd’s op dat er echt maar één film op een dvd mag staan. Gekopieerde software en games mogen helemaal niet worden ingevoerd. Dat laatste is goed om te weten, want zo voorkom je een huilend kind dat zijn nieuwe computerspelletje moet afgeven aan de grote boze meneer van de douane.

Maar let op! De bovenstaande uitzonderingen gelden alleen als je de goederen zelf meeneemt in je koffer. Op het moment dat je nagemaakte producten per post- of koeriersbedrijf in Nederland laat vervoeren, dan worden de artikelen in beslag genomen en kan het zomaar zijn dat je wordt vervolgd. De boete bedraagt al snel meer dan 175 euro. Dan wordt je shirtje van Saint Laurent opeens best duur, nietwaar?

Nieuw beleid

Op internet circuleren er geruchten dat een teveel aan nepkleding al vanaf 2013 niet meer wordt beboet. Het openbaar ministerie zou hiermee zijn gestopt omdat er teveel rompslomp aan kleefde. Echter, op de site van de douane zelf wordt geen melding gemaakt van dit nieuwe beleid. Ik zelf zou het er dus niet op gokken. Wellicht probeert men op deze manier toeristen te lokken. Bovendien staat op deze sites vermeld dat je het teveel aan nepartikelen moet inleveren op het moment dat je wordt betrapt. Met andere woorden: dan ben je je nepkleren alsnog kwijt, terwijl je er wel voor hebt betaald.

Opeens schiet me te binnen dat de medewerker van de douane niet heeft gevraagd naar mijn hippe “Ray- Sun” zonnebril. Terwijl ik mijn moeder met mijn zongebruinde hoofd begroet, zie ik dat de mevrouw van het vliegtuig nog steeds staat te praten met de douanemedewerker. Haar gezicht staat op onweer. Misschien moet ze afscheid nemen van Yves?

Anke Linssen, jurist DAS Roermond

Deel dit bericht

Comments are closed.