Een traineeship voor aanpakkers

0
Leestijd: 4 minuten

Nick, Retail Management Trainee

Traineeships zijn voor jonge professionals met maximaal twee jaar werkervaring, toch? In de meeste gevallen wel ja, maar als je ons kunt overtuigen met een ijzersterke motivatie dan maken we graag een uitzondering. Nick (29) studeerde vier jaar geleden af in financial services management aan de HAN. Hij werkte een paar jaar als financieel adviseur. Het was niet wat hij zocht. Tijd voor een switch.

Hoe kwam je bij Lidl uit?
Ik moest eerst even terug naar de basis. Wat vind ik leuk? Ik wilde niet alleen denkwerk doen, ik wilde ook echt de handen uit de mouwen steken. Retail sprak me aan. Een kennis van me was een paar jaar eerder als trainee bij Lidl aan de slag gegaan. Zijn verhalen maakte me enthousiast. Bij Lidl zag ik de uitdaging die ik zocht. Elke dag komt er wel iets anders op je pad.

Ik besloot te solliciteren op het retail management traineeship bij Lidl. In 1,5 jaar word je opgeleid tot supermarktmanager. Hoe verder je komt in het traineeship hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt. Je begint als medewerker in de winkel. Vervolgens word je assistent supermarktmanager en krijg je er coördinerende taken bij zoals de dagplanning maken. Als plaatsvervangend supermarktmanager ben je medeverantwoordelijk en stuur je ook het team aan. En ten slotte word je als supermarktmanager verantwoordelijk voor ‘jouw’ supermarkt. Voor de omzet, maar ook voor de ontwikkeling van je team. Dan moet je laten zien dat je, wat je hebt geleerd, echt in de praktijk kan brengen. Die aanpak sprak me erg aan. Het is een perfecte manier om, óp de werkvloer, ervaring op te doen in leiding geven aan een team. Dat ik werd aangenomen voelde als een overwinning.
Best een carrièreswitch, dat was wel even omschakelen zeker?
Laten we beginnen met dat ik voor de ochtenddienst mijn wekker vroeger moest zetten dan ik gewend was, haha. Maar ik ontdekte ook al snel: ik ben echt niet de enige die dit doet. Een traineeship is sowieso omschakelen, of je nu net van school komt of een paar jaar in een andere branche hebt gewerkt zoals ik. Gelukkig sta je niet alleen. Er zitten, verdeeld over heel Nederland, twaalf trainees in hetzelfde traject en nog eens zeven andere trainees op het hoofdkantoor. Daar wissel ik regelmatig ervaringen mee uit. We kunnen ook goed met elkaar sparren omdat we de organisatie allemaal zien vanuit een verschillend perspectief.
Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou?
Hoe je dag eruitziet, hangt af van de dienst die je hebt. Als manager heb je drie verschillende diensten: opening-, tussen- en sluitdienst. Iedere dienst brengt andere taken met zich mee. In de ochtend doe ik bijvoorbeeld de briefing zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Verder doe ik de bestellingen en zorg ik samen met het team ervoor dat ons prijswinnende groente en fruit er perfect bij ligt. Tijdens de middagdienst ben ik druk met het ‘handjeswerk’. Ik spring bij als er gelost moet worden, ik let erop dat lege dozen uit de schappen worden gehaald en ik help bij vragen van klanten. Bij de sluitdienst zijn er weer andere dingen belangrijk. De winkel moet netjes zijn voor de volgende dag. Ik controleer of de bakkerij goed wordt schoongemaakt. En ik schrijf producten af die niet meer goed zijn of kapot zijn gegaan. En dat is nog maar een kleine greep uit mijn werkzaamheden. Het is echt heel dynamisch.
Wat maakt het werken in de winkel zo leuk?
Geen dag is hetzelfde. Het werk is enorm afwisselend. Ik weet nog wel dat ik de eerste maand dacht “hoe ga ik dit ooit allemaal onthouden?” Maar dat gaat heel snel. Je leert ook superveel over jezelf. Je krijgt als leidinggevende in de winkel continu een spiegel voorgehouden. Door je medewerkers en door klanten. Dat is meteen mooie input voor de trainingsdagen die je tijdens het traineeship hebt. Daarin staat persoonlijke ontwikkeling centraal. Wat je op de werkvloer meemaakt gebruik je tijdens de training en wat je tijdens de training leert pas je weer toe in de winkel. Die wisselwerking vind ik heel interessant.

Waar ben je trots op?
In mijn filiaal was een enorm gemotiveerde medewerker. Ondanks dat hij misschien niet de ’juiste papieren’ had om de verantwoordelijkheid te krijgen voor een belangrijke taak in het filiaal, heb ik hem toch naar voren geschoven. Met een beetje extra persoonlijke aandacht groeide hij in het werk en bleek hij echt de juiste persoon op de juiste plek. Dat vind ik mooi.
Hoe ziet het komende jaar eruit?
Sinds een maand werk ik in Culemborg als plaatsvervangend supermarktmanager. Daardoor heb ik er ook nieuwe taken bij gekregen. Roosters maken en hulpkrachten werven en aannemen bijvoorbeeld. Je bent dus niet alleen van dag tot dag, maar ook met de langere termijn bezig. En als de supermarktmanager afwezig is, ben ik eindverantwoordelijk voor de winkel. Spannend. Verder staan er een aantal vakinhoudelijke trainingen op het programma én trainingsdagen met de andere trainees. Dat levert me zeker weten weer inzichten op die ik in mijn werk kan gebruiken. En tenslotte natuurlijk de stap naar supermarktmanager. Dan komen er weer nieuwe verantwoordelijkheden bij.
Zou je anderen het retail management traineeship aanraden?
Het is een super divers en uitdagend traineeship. Je komt sowieso in meerdere filialen te staan met alles wat erbij hoort. Het filiaalconcept is natuurlijk hetzelfde, maar er zijn nuanceverschillen. Ik vind het belangrijk om dat te ervaren, want ik wil op termijn graag rayonmanager worden, dan stuur je vier tot zes filialen aan. Dus zou ik het aanraden? Zeker. Maar ik zou het niet iederéén aanraden. Je geeft toch leiding aan 40-45 mensen. Je moet sterk in je schoenen staan en van fouten willen leren. Je moet resultaatgericht zijn en ook anderen kunnen motiveren om voor het beste resultaat te gaan. Als je dat allemaal wel ziet zitten en, zoals ik, houdt van de dynamiek van retail, dan zou ik zeggen: ga ervoor!

Deel dit bericht

Comments are closed.