Hoe ik als consultant leerde programmeren op een avond

0
Leestijd: 3 minuten

Wie mij had gezegd dat ik op een doorsnee dinsdagavond mijn hersens zou breken over de concatenatie operator, recursieve lijsten en dit te combineren in een functie om het i’de getal van de Fibonacci reeks in Haskell uit te kunnen rekenen, had ik eerder heel hard uitgelachen. Ik ben immers, als Consultant bij Formorrow, een psychologe en ondanks dat ik al lang met IT’ers werk, ben ik zelf natuurlijk geen developer. Een verslag van de keuzeworkshop Functioneel Programmeren.

Aanstekelijk enthousiasme

Tóch kreeg Formorrower en functioneel-programmeerexpert Sebastiaan la Fleur mij zover! Sebastiaan werkt als Formorrower bij Intraffic en is een developer in hart en nieren. Tijdens een interactieve online keuzeworkshop liet hij Formorrowers, en mij, kennismaken met de functionele programmeertaal Haskell. En hoe! Zijn enthousiasme spatte er van af en hij liet geen vraag onbeantwoord. Zijn enthousiasme is zelfs zo aanstekelijk dat iedereen iets kon leren uit de workshop. Of je nu een doorgewinterde programmeur bent of, zoals ikzelf, net om de hoek komt kijken.

Na een korte introductie en wat context waarin de verschillen tussen een functionele, imperatieve of logische taal besproken werd, doken we de inhoud in. De basis was goed te doen: hoe ziet een functie in Haskell eruit, variabelen (in Haskell gelijk aan een functie zonder argumenten), operatoren voor optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen… Daarna gingen we een stapje verder naar data types en lijsten, waar het ingewikkelder werd.

Stap voor stap

Door de praktische opdrachten tussendoor kon iedereen stap voor stap steeds uitgebreidere functies schrijven via het online platform repl.it. Termen als recursie (in plaats van iteratie) en concatenatie (om iets aan de voorkant van een lijst toe te voegen) deden mijn hoofd in eerste instantie tollen. Maar door de volharding van Sebastiaan, het bespreken van elkaars resultaten door onze schermen te delen en de vragen van de andere deelnemers, lukte het ook mij tegen 21u die avond om mijn computer het 25e getal van de Fibonacci reeks in Haskell uit te laten rekenen…

Voor mij was de avond dus leerzaam en geslaagd! Een greep uit de reacties van de andere deelnemers zijn ook een mooi bewijs van het succes van deze avond: “De workshop liep heel smooth”, “Sebastiaan is duidelijk een expert en enorm enthousiast” en “Ik snap het nu beter dan destijds op de uni!”.

“De keuzeworkshop functioneel programmeren was nuttig voor die hards en new kids on the block.

Dit wil jij ook!

Wil jij ook aan de slag om te leren programmeren? Drie tips die je hierbij gaan helpen!

  1. Doen

Je leert het beste van je fouten, en dus door te doen. Dit geldt al helemaal voor programmeren. Programmeren kan erg abstract zijn als je alle verbanden nog niet kunt leggen omdat het nieuw is. Door aan de slag te gaan met opdrachten en oefeningen, doe je steeds meer ervaring op en leer je razendsnel van je eigen successen en fouten.

  1. Kies een haalbaar en concreet doel

Denk na welk (kleine) probleem jij zou willen oplossen met je code. Als je de wiskundige denkwijze wilt ontdekken is projecteuler.net een goede tip. Maar ook een eigen portfolio website, een simpele applicatie om je in- en uitgaven bij te houden of een planner voor je moestuin kan een mooi doel zijn! Hoe relevanter voor jou, hoe groter de kans dat je met plezier naar de oplossing toewerkt.

  1. Doe het samen

Een online cursus volgen is een goede basis, er is enorm veel te vinden. Helemaal mooi is het als je iemand hebt om mee te sparren als je ergens tegenaan loopt of om je denkstappen te bespreken! Dit kan een ervaren developer zijn, maar een maatje waarmee je samen leert kan jou ook scherp houden en andersom.

Deze keuzeworkshop is onderdeel van onze CareerCraft Academy. Bij Formorrow geloven we in ontwikkeling, leren door te doen en leren van elkaar. Lijkt dit jou wat? Kijk eens rond op onze website of meld je direct aan voor een assessment!

Deel dit bericht

Comments are closed.