Trainee in het buitenland: Jan Willem

0
Leestijd: 4 minuten

Jan Willem is Finance trainee binnen het Corporate Traineeship van FrieslandCampina. Zijn tweede opdracht doet hij momenteel in het buitenland in het prachtige Maleisië. Wij spreken hem vanuit zijn thuiswerkplek in Kuala Lumpur om hem te vragen naar zijn ervaringen.

Hoe ben je bij FrieslandCampina terecht gekomen?

Na mijn bachelor Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam besloot ik stage te lopen in het buitenland. Ik wilde altijd al een periode in het buitenland wonen en het leek me waardevol om dit met een stage te combineren. Toevallig was dit bij een FMCG bedrijf. Tijdens mijn stage leerde ik twee belangrijke lessen: Ten eerste bevestigde dit avontuur dat ik het gaaf vind om nieuwe gebieden en culturen te verkennen. Daarnaast ontdekte ik hoe tof FMCG is. Om die reden wilde ik na mijn afstuderen graag aan de slag bij een FMCG bedrijf met een internationaal karakter.

Met deze twee lessen in mijn achterhoofd begon ik aan mijn zoektocht naar een interessante werkgever. Als je in Nederland op zoekt gaat naar grote FMCG bedrijven, kan je niet om FrieslandCampina heen. Wat ik bijzonder vind aan FrieslandCampina, is de veelzijdigheid van het bedrijf. Zo is het een enorm internationaal bedrijf, maar proef je op het hoofdkantoor duidelijk de Hollandse nuchterheid. Daarnaast heeft FrieslandCampina zowel een grote B2B als een B2C tak en kom je de producten op veel verschillende manieren tegen. Om die reden besloot ik te solliciteren voor het Corporate Traineeship. Tijdens de sollicitatierondes voelde ik een goede klik met het bedrijf en dit gevoel bleek wederzijds!

Wat zijn de grootste verschillen tussen je huidige en je vorige opdracht?

Gedurende mijn eerste opdracht werkte ik als analist bij Corporate Cost Controlling. De taak van dit team is het beheersen van alle corporate kosten. Binnen FrieslandCampina zijn er meer dan 30 corporate afdelingen die allemaal een eigen budget hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan R&D, IT, Sustainability, Strategy en HR. In een jaar tijd heb ik enorm veel geleerd over wat er allemaal bij komt kijken om een bedrijf aan de achterkant draaiende te houden. Nu, tijdens mijn tweede opdracht, werk ik voor ons Maleisische bedrijf en bevind ik me midden in de markt, dus eigenlijk juist aan de voorkant van het bedrijf. Ik houd me voornamelijk bezig met onze maandelijkse demand & supply cyclus. Kort gezegd proberen we de vraag vanuit de klant zo goed mogelijk te voorspellen zodat we alle producten zo efficiënt mogelijk kunnen produceren. Vervolgens analyseren we de implicaties van onze voorspelling en nemen we onze bevindingen mee naar de volgende cyclus. Het is een heel dynamische omgeving met veel verschillende stakeholders. Ik vind het heel waardevol dat ik door middel van het Traineeship twee uiteenlopende functies kan ontdekken in twee zeer verschillende omgevingen.

Hoe bevalt het om je tweede opdracht in het buitenland uit te voeren?

Dat bevalt heel goed! Als ik ’s ochtends de deur uit ga, voelt elke dag nog steeds als een avontuur. Zoals ik al zei, vind ik het tof om nieuwe culturen te ontdekken. Het is bijvoorbeeld super interessant om de verschillende gewoontes op de werkvloer te zien en om de verschillen qua consumentengedrag te ervaren. Op privégebied is het leuk om nieuwe vrienden te maken met verschillende achtergronden. Daarnaast is het eten in Maleisië echt enorm lekker, met invloeden uit allerlei verschillende Aziatische landen, en is Maleisië een prachtig land om te ontdekken!

Hoe ziet jouw week eruit?

Dat wisselt enorm en hangt ook af van de tijd van de maand. Gedurende het ene deel van de maand richt ik me op het aanbrengen van verbeteringen waardoor we de markt beter kunnen voorspellen en waardoor de data die we gebruiken nauwkeuriger wordt. Om dat te doen, werk ik mogelijke verbeterplannen uit die ik vervolgens overleg met de betrokken stakeholders. Gedurende het andere deel van de maand houd ik me voornamelijk bezig met analyses waarmee we ons salesteam helpen om zo veel mogelijk waarde te genereren. Zo zien we voor een bepaalde productgroep soms een verschil in gross sales terwijl onze omgezette volumes hetzelfde zijn gebleven. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we relatief meer bundelverpakkingen verkopen, die doorgaans scherper geprijsd zijn. Het kan ook gebeuren dat we de volumes van een bepaald product zien stijgen terwijl de net sales dalen. Een mogelijke oorzaak is een verschuiving in onze klantmix, waarbij we relatief meer producten verkopen aan grotere klanten die meer onderhandelingskracht hebben (en dus vaak meer trade discount krijgen). Door onze analyses weet een sales manager welke producten en klanten prioriteit te geven.

Hoewel mijn dagindeling sterk wisselt, is overleggen dus een belangrijk aspect. De werkcultuur is heel ‘open’, waardoor ik gemakkelijk met andere mensen kan schakelen. Als ik een vraag of opmerking heb, kan ik gelijk bij iemand terecht. Door die open cultuur blijf je ook goed op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Welke tips zou je mee willen geven aan studenten die willen solliciteren op het Traineeship?

Wat ik zelf het belangrijkste vind, is of er een klik is met het bedrijf. Daarom zou ik als tip mee willen geven dat je tijdens het proces vooral ook gewoon lekker jezelf moet zijn. Daarnaast is het om meer over het Traineeship te weten te komen nooit gek om contact te zoeken met een van de huidige trainees. Het kan als buitenstaander best lastig zijn om een bedrijf goed te begrijpen. Twintig minuten met iemand bellen levert vaak veel meer informatie op dan een uur lang naar een website kijken. En op die manier merk je ook veel sneller of die klik er is!

Deel dit bericht

Comments are closed.