De eerste, spannende demo – Eva van Weel

0
Leestijd: 3 minuten

‘We willen het ‘go-to punt’ worden voor artificial intelligence en rapid prototyping’

Onze eerste belangrijke demo is achter de rug. Omdat we agile werken leveren we na elke sprint van twee weken een ‘stukje van het product’ op dat we demonstreren. Tot nu toe konden we nog niets tastbaars presenteren, maar vertelden we tijdens de demo’s over onze bevindingen. Het is natuurlijk veel leuker om iets werkends te kunnen laten zien, en deze recente demo was daar het startsein voor. Er waren twee belangrijke stakeholders bij, waardoor onze product owner best zenuwachtig was. Ik kende de mensen niet dus voelde de druk wat minder, daardoor kon ik vrijuit presenteren. We hebben een dashboard gebouwd waarop het CPG (Credit Portfolio Group)-team met één druk op de knop grafieken kan genereren die ze anders handmatig moeten samenstellen, vanuit allerlei verschillende excelsheets, met data uit allerlei verschillende bronnen. Met ons dashboard kunnen ze heel snel data selecteren, opties kiezen en in de toekomst ook data combineren… De reacties waren heel positief, óók die van de belangrijke stakeholders, dus we kunnen door.

Wat we demonstreerden is een heel eenvoudig overzicht, maar om daar te komen hebben we ontzettend veel werk moeten verzetten onder de motorkap. Vera heeft zich vooral beziggehouden met verzamelen en structureren van de data, ik heb met name de kwaliteit van de data beoordeeld. Hebben we de juiste input te pakken? Komt de data exact overeen met wat het team altijd gebruikt? Anders zegt de analyse niet zoveel. En als er verschillen zijn, wat kunnen we daar dan aan doen? Dat werk zie je niet aan de voorkant, wel de mooie grafieken en de handige knoppen.

Wat we nu bouwen is een prototype. Als dit helemaal goed is, gaan we beginnen aan het echte product, dan starten we weer vanaf nul. Bij dit project vinden we alles zelf uit, we zijn het eerste team dat dit doet binnen de bank. We vergeten het wel eens, maar we mogen best trots zijn op wat we doen. Onze managers en andere teamleden van Wholesale Banking Advanced Analytics helpen ons daar gelukkig regelmatig aan herinneren.

Naast onze gezamenlijke opdracht werk ik ook nog een ochtend per week aan rapid prototyping. Ik beoordeel of interne innovatie-initiatieven geschikt zijn om iets te doen met data science of artificial intelligence. Mijn mentor wil dat ons team het ‘go-to punt’ wordt als mensen denken aan artificial intelligence en rapid prototyping. Thought leadership creëren is het doel. Een van de zaken waarmee we ons al op de kaart zetten is de applicatie voor traders in Londen, ‘Katana’. Dankzij voorspellende analyses kunnen kunnen traders met deze tool sneller en betere prijsquotes afgeven.

En ook individueel krijg ik de nodige PR… Ik was best verrast toen ik door twee collega’s uit New York werd benaderd om input te geven voor een innovation panel over artificial intelligence, waarvoor zij de introductie verzorgden. Ik heb ze verteld over een paar projecten die in Nederland lopen. Ze hadden me gevonden op basis van mijn blogs, dus die doen hun werk 🙂

Tussen alle drukte door ben ik ook nog even naar Madrid geweest, samen met Susanne. Zij is trainee Finance, we zaten tegelijkertijd in Madrid en hebben elkaar daar beter leren kennen. En pas waren er nog twee oud-collega’s uit Madrid in Amsterdam voor een training. We hebben samen gegeten, het was erg leuk om ze weer te zien. Ik heb mijn dosis Spaans dus weer gehad! Ik hoop dat ik dat erin kan houden. Maar ook in Nederland heb ik m’n draai weer helemaal gevonden. Ik heb de scouting en het carrouselrijden (op het paard) weer opgepakt. En in mijn team op het werk voel ik me heel erg op mijn plek. Qua technologie zijn ze hier zo ver, ik leer hier elke dag. In Spanje was ik weliswaar al meer bezig met data science, maar dat gaat hier ook gebeuren en dan op een veel grotere schaal. Dat was ook precies waarom ik hier graag wilde werken.

Deel dit bericht

Comments are closed.