Easy tips voor je sollicitatie

0
Leestijd: 3 minuten

We weten het allemaal, solliciteren is een periode vol onzekerheid.  Je gaat je vertrouwde studententijd echt achter je laten en vol goede moed ga je aan de slag met solliciteren. Maar hoe begin je dan? Waar letten recruiters op? En hoe kun je je het beste voorbereiden op een sollicitatiegesprek? De antwoorden op deze vragen en meer tips & tricks lees je in de blog van onze campus recruiter Iris.

Zodra je een overzichtelijk en mooi CV aan levert, scheelt het al de helft. Wie ben je, wat voor opleiding heb je (bijna) afgerond en waar heb je al werk/stage ervaring op gedaan? Maak daarnaast je CV persoonlijk door bijvoorbeeld een persoonlijke tekst toe te voegen en daarmee jezelf kort te introduceren. Je kunt hier een aantal kwaliteiten van jezelf noemen of waar jouw passie ligt. Zorg verder dat jouw persoonlijke gegevens duidelijk op je cv staan, in ieder geval je naam en contactgegevens. Dit is iets dat vaker vergeten wordt, dus don’t make a rookie mistake.

Tegenwoordig heeft elke student een opleiding en ook al ervaring opgedaan met een bijbaan of stages en andere nevenactiviteiten. Het punt waarbij je het verschil kunt maken is jouw sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je in je brief jouw motivatie duidelijk uitlegt. Wat spreekt je aan in de werkzaamheden die in de vacature staan? En als je een duidelijke motivatie hebt om voor Lidl te willen werken, vermeld die dan ook zeker. Gebruik verder jouw competenties en relevante werk/studie-ervaringen om ons ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Details doen ertoe! Dus check voordat je de brief verstuurt ook goed of jouw brief voldoet aan alle formele eisen van een sollicitatiebrief en sluit bijvoorbeeld af met een (formele) groet.

Leg vervolgens je brief even opzij en lees het een dag later nog eens door om te checken of alles klopt en of je echt tevreden bent. Ben je daarna echt zeker van je zaak? Laat dan alles, check, check, dubbel checken. Neem hier ook voldoende de tijd voor. Vraag je vriend(in), familie, kennis of gewoon je huisgenoot om je cv en je brief door te lezen. Vraag of zij achteraf een helder beeld hebben van wie je bent en wat je kan? Maar ook of je motivatie voor de functie én de organisatie duidelijk terug komt in de brief. Want een goed geschreven brief geeft onze recruiters meteen een positiever beeld van iemand. Dan sta je dus al op 2-0.

En dan… het sollicitatiegesprek.

Simple as that en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Bereid je goed voor (want ja, helaas gebeurt dit nog steeds niet altijd). Kijk vooraf waar je naar toe moet, check de route en plan wat ruimer voor het geval dat je onderweg wat vertraging oploopt. Dat geeft rust als je het gesprek in gaat. Zorg ook dat je weet met wie je het gesprek voert. Check vooraf LinkedIn bijvoorbeeld.

Verdiep je daarnaast in de organisatie en de functie. Als het goed is heb je vóór het schrijven van jouw sollicitatiebrief al bedacht waarom je bij Lidl past. Dan weet je dat we mensen zoeken met de Lidl-mentaliteit; aanpakkers die begrijpen dat de klant centraal staat bij alles wat we doen. Dat horen wij dus graag terug in een gesprek.

En last but not least, wees jezelf. De beste indruk maak je door jezelf te zijn en oprecht te zijn over wat je kunt en wat jouw ambities zijn. Ook wij proberen jou in het gesprek een goed en realistisch beeld te geven van onze organisatie, jouw toekomstige team en jouw werkzaamheden, zodat je precies weet wat je bij ons kunt verwachten.

Tevens goed om te onthouden. Een sollicitatiegesprek is in de eerste plaats een kennismaking. Jouw sollicitatiebrief heeft ons al overtuigd dat je een geschikte kandidaat bent. Wees dus niet te zenuwachtig. Wij gaan het gesprek altijd positief in en willen je vooral beter leren kennen om zo te kijken of we ook daadwerkelijk bij elkaar passen.

Mocht je nog meer tips willen? Kijk dan in onze e-library voor online boeken met sollicitatietips!

Ga naar de website
Deel dit bericht

Comments are closed.