10 vragen die je altijd moet voorbereiden voor een sollicitatie – Moongro

0
Leestijd: 3 minuten

Voorbereid een sollicitatie ingaan is altijd een goed idee, maar hoe bereid je je voor? Wat moet je verwachten? Maar misschien het allerbelangrijkste; welke vragen kunnen je gesteld worden? Om ervoor te zorgen dat jij zelfverzekerd je sollicitatie tegemoet gaat, hebben wij 10 vragen opgesteld die je in ieder geval altijd moet voorbereiden.

1. Vertel eens wat over jezelf.

Een algemene openingsvraag, waarbij je in feite gevraagd wordt om kort door je cv heen te lopen. Probeer in twee minuten te vertellen wie jij bent, wat je achtergrond is en wat je daarin hebt bereikt. Hou het zakelijk en relevant, het blijft een sollicitatie!

2. Wat is je grootste kracht?

Uit al jouw geweldigheid zal je toch echt één eigenschap moeten kiezen, dus daar kun je maar beter goed over nadenken. Kies een eigenschap die relevant is voor de baan waarvoor je solliciteert, maar ook past bij je persoonlijkheid. Laat ook zien hoe jouw goede eigenschap terugkomt in je werk, denk van te voren na over voorbeelden.

3. Kun je een slechte eigenschap van jezelf noemen?

Wees je bewust van de clichés, ik ben perfectionistisch of te bescheiden zijn door 20 sollicitanten voor jou al benoemd. Kies daarom een eigenschap waaraan je kunt werken en die het werk van anderen niet onmogelijk maakt. Geef ook een voorbeeld van wanneer deze eigenschap naar boven kwam, zodat een recruiter niet hoeft te gissen hoe ‘erg’ deze eigenschap is.

4. Hoe ga je jezelf komende tijd verbeteren?

Het is altijd verstandig om een ‘POP’ (persoonlijk ontwikkelingsplan) op te stellen voor je gaat solliciteren. Waar sta je nu? Wat zijn de dingen die je wilt ontwikkelen, hoe ga je dat doen en hoe weet je dat je het bereikt hebt? Een ontwikkelingsplan is niet het leukste om te maken, maar het maakt je wel degelijk bewust van je eigen kunnen en doelen. Zeker de moeite waard!

5. Wat is je grootste prestatie?

Prestaties zijn heel persoonlijk. Wat heb jij bereikt dat je te danken hebt aan jezelf? Noem iets dat van belang is voor deze job en leg uit hoe je dat hebt kunnen bereiken.

6. Waarom wil je deze baan?

Onafhankelijk van of je geschikt bent voor deze baan, wil je toekomstige baas weten hoe graag jij de baan wilt. Bij het solliciteren ligt je motivatie onder de loep, zorg daarom dat je een oprecht en enthousiast betoog paraat hebt over waarom jij die baan wilt. Hetzelfde geldt voor de vraag: ‘waarom wil je bij dit bedrijf werken?’.

7. Wat weet je van ons bedrijf?

Ook deze vraag is bedoeld om te bekijken hoe gemotiveerd jij bent en hoeveel tijd jij hebt gestoken in het leren kennen van het bedrijf. Het enige goede antwoord hier is ‘heul veul!’ – en ga vervolgens door met het delen van jouw kennis. Voorbereiding is het halve werk, laat zien dat je gemotiveerd bent!

8. Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?

De recruiter zoekt hier naar wat jou heeft gebracht waar je nu bent. Welke keuzes heb je genomen om te komen waar je nu bent en waarom? Welke kansen heb je gepakt en welke niet? Meestal zal deze vraag over je meest recente werkervaring gaan, maar elke carrièreswitch kan ter sprake komen.

9. Waar zie je jezelf over 10 jaar?

‘Op jouw plek’ (ja, dat heeft iemand ooit ook al geantwoord op deze vraag – #doemaarniet). Laat zien wat jouw toekomstvisie is, pas deze wellicht een klein beetje aan op het bedrijf waar je wilt werken en voilà.

10. Heb je zelf nog vragen?

Een sollicitatiegesprek is een gesprek, geen college. De communicatie verloopt tweezijdig en ik durf er op te wedden dat je deze vraag krijgt. Bereid van te voren vijf vragen voor die je aan het eind van de sollicitatie zou kunnen stellen. Waarom vijf? Omdat vaak vragen tijdens het gesprek al beantwoord kunnen worden en je er op deze manier altijd één overhoudt!

Door je in te schrijven in de Talentpool, word jij als kandidaat intensief ondersteund bij jouw sollicitatieprocedure. Benieuwd hoe een career consultant jou kan begeleiden bij jouw sollicitatiegesprek? Druk op de button hieronder!

Aanmelden Talentpool

 

Deel dit bericht

Comments are closed.