Tips voor het maken van een goed CV

0
Leestijd: 4 minuten

Het bijwerken van jouw CV is de eerste stap in de zoektocht naar een nieuwe baan/stageplaats. Werkgevers worden elke dag overspoeld met verschillende CV’s. Het is dan ook belangrijk dat jouw CV er in één keer uitspringt, zodat de kans groter wordt dat jij wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Onnodige fouten kunnen er namelijk voor zorgen dat je op de stapel ‘afwijzingen’ terecht komt. Wil jij jouw curriculum vitae laten stralen? Met onderstaande tips voor je CV kan geen werkgever meer om jou heen!

Tips voor de opbouw van jouw curriculum vitae 

Een werkgever gooit vaak een snelle blik op je CV, nog voordat hij je motivatiebrief heeft doorgelezen. Het doel van een CV is dus om een werkgever een snel en goed overzicht te geven al jouw kwaliteiten. Een goed leesbaar curriculum vitae is daarom erg belangrijk. Maar hoe doe je dit? In dit stukje komen X tips naar voren.

CV Tip 1 – Creëer overzicht

Om alles in één oogopslag duidelijk te maken, kan je gebruik maken van herkenbare tussenkopjes. Denk aan tussenkopjes zoals, werkervaring, opleidingen, vaardigheden, persoonlijk profiel etc. Daarnaast is het belangrijk om functietitels zoals, ‘vakkenvuller’ of ‘verkoopmedewerker’ dik gedrukt te maken.

CV Tip 2 – Zorg voor een strakke en gepaste lay-out

Op Canva zijn talloze hippe en uitbundige templates te vinden voor het opstellen van jouw curriculum vitae.  Erg leuk, maar voor een recruiter kan dit soms erg vervelend zijn. Er is helemaal niks mis met een strak, clean en standaard opmaak voor je CV. Dat neemt niet weg dat je een kleurtje kan gebruiken, waarvan jij vindt dat die bij jou past. Kies daarom voor een mooie lay-out die er middels kleurgebruik tussen uit springt, maar zorg dat je niet overdrijft. Een CV blijft namelijk een zakelijke correspondentie.

CV Tip 3 – Zet je meest recente opleiding/werkervaring als eerst

Een recruiter krijgt tientallen CV’s onder ogen. Het is daarom belangrijk dat er een vaste volgorde wordt aangehouden, dit maakt het voor de lezer makkelijk om de inhoud te scannen. Zo zet je de opleiding waar je nu mee bezig bent als eerst. Hetzelfde geld voor je werkervaring.

Nu is de vraag: “benoem je eerst je opleidingen of eerst je werkervaring?” Dat is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet zoveel werkervaring? Noem dan eerst je studies in een op opleiding gebaseerd CV. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt echt belangrijker dan je opleiding. In dat geval kies je voor een op werkervaring gebaseerd CV. Wanneer je diverse functies vervuld hebt, kan je er ook voor kiezen om een vaardigheden-CV te maken. Het is belangrijk dat je bewust kiest voor het soort CV.

Wil je nagaan of de opbouw van jouw curriculum vitae klopt? Of denk je dat je na het lezen van deze tips nog niet genoeg input hebt? Lees dan hier hoe je een professioneel CV moet maken.

Tips voor de inhoud van jouw CV

Hierboven heb je allemaal tips gekregen over de opbouw van jouw curriculum vitae. Niet alleen de opbouw is van belang bij het opstellen van je CV, ook de inhoud doet ertoe. In dit stukje gaan we hier dieper op in.

CV Tip 1 – Onderscheid jezelf

Met je curriculum vitae maak je duidelijk wat voor ervaring je hebt en wat je een potentiële werkgever te bieden hebt. Het is steeds gebruikelijker om naast je werkervaring ook een korte karakterschets van jezelf te geven, zodat je potentiële werkgever in één oogopslag ziet wat voor persoon je bent. Naast deze expliciete kenmerken geeft ook je CV zelf een beeld van jouw persoonlijkheid: is het netjes of rommelig? Is het mooi vormgegeven en zijn de verschillende onderdelen consequent ingedeeld? Je CV is je kans om je te onderscheiden van andere kandidaten, dus besteed er voldoende aandacht aan.

CV Tip 2 – Maak jouw toegevoegde waarde duidelijk

Een tweede tip voor de inhoud van je curriculum vitae is om een duidelijk overzicht van de werkervaring die je eerder hebt opgedaan te geven. Denk hierbij ook aan bijbaantjes en vrijwilligerswerk tijdens je middelbare-schoolperiode en je studie. Noem je functietitel, jaartallen en een kort overzicht van de taken die je had. Geef ook je opleidingen aan, zodat de potentiële werkgever kan zien wat voor kennis je in huis hebt. Eventuele extra vaardigheden die je hebt opgedaan (bijvoorbeeld specifieke computervaardigheden) en relevante cursussen en diploma’s kun je in een aparte paragraaf zetten. Veel werkgevers vinden het leuk om een idee te krijgen van de hele persoon, dus één of twee belangrijke hobby’s kunnen je ook laten opvallen.

CV Tip 3 – Pas je CV aan op de vacature of de baan die je zoekt 

Maak geen gebruik van een standaard CV als je op een functie solliciteert. Zorg ervoor dat je elke sollicitatie afstemt op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert. Als je je curriculum vitae wilt uploaden bij een CV-database, is het slim om je CV samen te stellen, gericht op de banen die je graag zou willen en maak gebruik van termen en vaardigheden die hierop aansluiten.

Algemene tips voor het maken van een goed CV 

De belangrijkste tips en tricks zijn voor de opbouw en inhoud zijn geweest. Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog genoeg tips te vinden om jouw curriculum vitae te laten stralen.  Hieronder volgen een aantal algemene tips die jouw CV tot in de puntjes afmaakt!

CV Tip 1 – Houd het kort

Zorg dat je jouw curriculum vitae niet langer maakt dan 1 tot 2 pagina’s. Tenzij je natuurlijk een erg lange carrière hebt. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet zoveel ervaring op de arbeidsmarkt, probeer het dan te houden bij 1 pagina. Daarnaast is het ook aan te raden om de belangrijkste informatie op de eerste pagina te vermelden.

CV Tip 2 – Maak je contactgegevens duidelijk

Hoe vervelend is het als de recruiter onder de indruk is van jouw CV en graag contact met jou opneemt, maar niet je e-mailadres kan vinden omdat je die vergeten bent? Onmisbare contactgegevens zijn: Voornaam, achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres (zorg er wel voor dat deze representatief is) en LinkedIn-profiel.

CV Tip 3 – Let op je schrijfwijze

Via je CV krijg je de mogelijkheid iets over jezelf te vertellen, dit verhaal schrijf je dus in de eerste persoon enkelvoud. Houd het persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon als: ‘Johan is commercieel sterk en zeer actief, hij toont veel initiatief.’ Verander dat in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer actief.’

Ik denk dat je voor nu wel even genoeg tips hebt voor het maken van een goed CV. Heb je behoefte aan een voorbeeld? In dit blog vind je allerlei voorbeeld CV’s voor die jij als leidraad kan gebruiken!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.