55 veelgestelde sollicitatievragen

0
Leestijd: 2 minuten

Je zit met zweet op je voorhoofd tegenover de recruiter. Het sollicitatiegesprek loopt niet erg soepel en hij heeft je al meerdere vragen gesteld waar je het antwoord niet op weet. Het eerste woord uit de titel van dit artikel herhaal je, weliswaar anders gespeld, veelvuldig in je hoofd. Had je je niet beter voor kunnen bereiden?

Hoe overleef ik… sollicitatievragen?

Een sollicitatiegesprek is voor zowel de recruiter als voor jou erg belangrijk. Het bedrijf krijgt een beter beeld van je, terwijl jij de kans krijgt meer over het bedrijf en de functie te weten te komen. Een recruiter zal altijd een aantal vragen klaar hebben liggen om te kunnen bepalen of je geschikt bent.

Op deze vragen kan je je gelukkig goed voorbereiden. Moongro heeft, in samenwerking met vele recruiters, een lijst opgesteld van de 55 vragen die vaak worden gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Als je deze zelf voor het sollicitatiegesprek alvast beantwoordt, heeft dat twee voordelen. Je wordt niet verrast door de vragen van de recruiter én je kan zelf alvast beoordelen of de functie eigenlijk wel bij je past. Tijdens het beantwoorden van deze vragen wordt je namelijk gedwongen goed over je eigen kwaliteiten en passies na te denken.

Wat voor vragen zijn dit?

De meeste vragen die een recruiter tijdens een sollicitatiegesprek stelt, zijn te verdelen in vijf categorieën. Vragen die tijdens een case-interview worden gesteld, zijn hierin niet meegenomen. Op een paar uitzonderingen na verschillen deze namelijk vrijwel altijd per werkgever.

Tijdens een sollicitatiegesprek worden altijd vragen over jou gesteld. Op basis daarvan wordt een voorlopig profiel opgesteld waarin de recruiter probeert vast te leggen wie jij eigenlijk bent. Hij of zij kent je natuurlijk alleen van je cv, je motivatiebrief en/of een telefonisch gesprek, dus zijn zulke vragen tijdens een sollicitatiegesprek cruciaal. Vragen over je opleiding en over je vorige werkgevers zullen ook altijd worden gesteld.

Gek genoeg worden vragen over de functie waarop je solliciteert en over het bedrijf niet altijd gesteld. Het is voor recruiters belangrijker om te weten wie je bent dan tot in hoeverre jij je in het bedrijf verdiept hebt. De vraag ‘waarom solliciteer je op deze functie’ zal je echter wel bij elk sollicitatiegesprek gesteld worden.

In de laatste categorie hebben we de overige sollicitatievragen. De reden dat deze worden gesteld zijn heel uiteenlopend. Soms willen ze je graag uit je comfortzone trekken door je vragen te laten beantwoorden waarvan het antwoord niet vaststaat. Of ze willen graag wat meer weten over de afspraken die je met je huidige werkgever gemaakt hebt. Voorbeelden van overige sollicitatievragen zijn ‘wat is het opzegtermijn bij je huidige werkgever?’ en ‘heb je nog meer sollicitaties lopen?’ Wees vooral eerlijk als je zulke vragen beantwoordt!

Benieuwd naar de overige 52 sollicitatievragen? De gehele lijst is binnenkort te downloaden!

Print de lijst uit, denk goed na over de vragen en zet de antwoorden voor het gesprek alvast op een rijtje. Zo verloopt jouw sollicitatie straks een stuk soepeler! En kan jij binnenkort beginnen aan je nieuwe baan, stage of traineeship!

Bekijk hier ook wat je niet moet dragen tijdens een sollicitatiegesprek!

Heel veel succes!

Deel dit bericht

Comments are closed.