6 gouden tips voor je CV

0
Leestijd: 3 minuten

Pas de onderstaande CV tips toe en laat je CV stralen!

Supertip 1: Onderscheid jezelf       

De eerste cv Met je cv maak je duidelijk wat voor ervaring je hebt en wat je een potentiële werkgever te bieden hebt. Het is steeds gebruikelijker om naast je werkervaring ook een korte karakterschets van jezelf te geven, zodat je potentiële werkgever in één oogopslag ziet wat voor persoon je bent. Naast deze expliciete kenmerken geeft ook je cv zelf een beeld van jouw persoonlijkheid: is het netjes of rommelig? Is het mooi vormgegeven en zijn de verschillende onderdelen consequent ingedeeld? Je CV is je kans om je te onderscheiden van andere kandidaten, dus besteed er voldoende aandacht aan.

Supertip 2: Maak jouw toegevoegde waarde duidelijk 

Een tweede tip voor je CV is om een duidelijk overzicht van de werkervaring die je eerder hebt opgedaan te geven. Denk hierbij ook aan bijbaantjes en vrijwilligerswerk tijdens je middelbare-schoolperiode en je studie. Noem je functietitel, jaartallen en een kort overzicht van de taken die je had. Geef ook je opleidingen aan, zodat de potentiële werkgever kan zien wat voor kennis je in huis hebt. Eventuele extra vaardigheden die je hebt opgedaan (bijvoorbeeld specifieke computervaardigheden) en relevante cursussen en diploma’s kun je in een aparte paragraaf zetten. Veel werkgevers vinden het leuk om een idee te krijgen van de hele persoon, dus één of twee belangrijke hobby’s kunnen je ook laten opvallen.

Supertip 3: Optimaliseer je cv naar aanleiding van de functie waarvoor je solliciteert

Zorg ervoor dat je cv zoveel mogelijk aansluit bij de functie-eisen in de vacature tekst en dwaal daar niet teveel van af. Maak voor iedere sollicitatie een (gedeeltelijk) nieuw cv. Je kunt je eerdere ervaring natuurlijk niet veranderen, maar wel de focus leggen op taken die relevant zouden kunnen zijn voor je nieuwe baan. Probeer niet om twee hazen tegelijkertijd te vangen: wees niet de pizzabakker, Franse chef-kok en de Spaanse tapas-specialist tegelijk. Tenzij er natuurlijk om een manusje-van-alles wordt gevraagd.

Supertip 4: Gebruik een professionele profielfoto

Op ieder cv hoort een professionele foto te staan. Met een goede en sprekende foto pak je snel de aandacht van de lezer. Zorg voor een recente portretfoto van hoge kwaliteit. Kies een foto waarop je zakelijk en aantrekkelijk overkomt: met een open uitstraling en een natuurlijke glimlach. Het mooiste is wanneer je kleding op de foto past bij de functie waarvoor je solliciteert. Als je geen goede foto hebt, overweeg dan om te investeren in een professionele fotoshoot. En gebruik de foto ook meteen om je LinkedIn-profiel een persoonlijke en professionele touch te geven.

Supertip 5: Zorg voor een strakke layout

Een werkgever ontvangt meestal tientallen of zelfs honderden cv’s. Een goed verzorgd cv met een mooie layout valt meer op en geeft een betere indruk dan een saai of zelfs rommelig document. Een nette uitlijning en een goed gebruik van kopjes en subkopjes dragen hier aan bij, alsook goed gebruik van een klein aantal kleuren en symbolen om je cv goed maar zakelijk te laten opvallen. Maar let er op dat het er wel strak en professioneel uit blijft zien en geen warboel wordt. Er zijn op internet voldoende voorbeelden en templates van aantrekkelijke, strakke en opvallende cv’s te vinden.

Bonustip 6: Wees je er bewust van dat een werkgever jouw cv screent (en later pas leest)

Maak gebruik van witruimtes, zorg voor een stevige eerste indruk, en zorg ervoor dat je cv blijft ‘hangen’ in het hoofd van degene die een korte blik op je cv werpt. Dit is de sleutel tot echt succes. Solliciteren begint met een vlugge cv-check. Wanneer je hier doorheen komt, gaat men dieper op de zaken in: bezit je echt de skills waar de werkgever naar op zoek is. Is ook dat een ja, dan pas wordt de motivatiebrief erbij gepakt. Uitvoerig beschreven takenpakketten en verantwoordelijkheden van eerdere functies behoren logischerwijs dan dus ook niet thuis in de sollicitatiebrief. Dit bevat enkel je motivatie waarom je bij het bedrijf wilt werken, maar met name ook waarom deze functie.

Wanneer je allereerst een strak cv hebt, dat de lezer aantrekt en aanspoort om te lezen, jezelf professioneel weet te positioneren in een minimaal tijdsbestek, en vervolgens een ‘matchende’ sollicitatiebrief hebt die de bal na deze geweldige voorzet netjes inkopt, dan kan het toch haast niet anders dan dat je wordt uitgenodigd voor een verdere kennismaking.

Heb je alle CV tips toegepast? Dan wordt het tijd om te solliciteren. Maar hoe moet je eigenlijk het beste solliciteren? Zie sollicitatietips voor meer info. 

 

Ben je na het lezen van deze CV tips geïnspireerd geraakt om te solliciteren? Check dan de traineeships business courses of inhousedagen.

Deel dit bericht

Comments are closed.