9 onmisbare tips voor je sollicitatiegesprek!

0
Leestijd: 4 minuten

Het is zover. Vandaag heb je het sollicitatiegesprek. Alles verloopt vlekkeloos, tot je de deur uit gaat. De voorband van je fiets is lek, dus je rent naar het station. Een half uur later sta je voor het pand waar je het gesprek hebt. Hijgend en wel begroet je jouw gesprekspartner. Het sollicitatiegesprek verloopt een beetje stroef. Gisteren bekeek je de website van het bedrijf om je in te lezen, maar je Instagram feed was nét wat interessanter. Waar is het misgegaan?

De situatie hierboven is niet ideaal als je kans wilt maken op een nieuwe baan. Hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatiegesprek wél een daverend succes wordt? Dat lukt met deze 9 essentiële tips!

1 Wees op tijd

Te laat komen bij de eerste ontmoeting met je potentiële werkgever is echt niet oké. Het is ook niet fijn om hijgend en zwetend je gesprek in te gaan. Zorg daarom dat je weet waar je moet zijn en hoe laat je gesprek begint. Ga je met het openbaar vervoer, check dan 9292. Ga je met de fiets, pomp je fietsbanden op. Ga je met de auto, zorg dat er benzine in zit. Ben je bang dat je alsnog te laat komt, zet dan je klok, zakhorloge, of telefoon gewoon een halfuurtje vooruit.

2 Bereid jezelf goed voor

Bij een sollicitatiegesprek is de voorbereiding het halve werk. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet, wat hun geschiedenis is en wie de concurrenten zijn. Vaak weet je ook al met wie je het gesprek gaat hebben. Zet je Sherlock-modus aan en kijk op internet of je info kunt vinden. Bedenk wat hij of zij jou kan vragen. Je hoeft geen volledig betoog in je hoofd te stampen, maar als je in grote lijnen een antwoord klaar hebt, laat je zien voorbereid te zijn. Bedenk zelf ook vragen die je kunt stellen. Dit laat zien dat je je hebt ingelezen. Je gaat tijdens het gesprek ook je cv bespreken. Neem dus een kopietje van je cv mee, die komt altijd van pas.

3 Kleed je naar de baan

Een onderdeel van de voorbereiding is je verschijning. Wat je aan moet trekken, hangt natuurlijk af van het bedrijf waar je solliciteert. Is het een advocatenkantoor? Dan is een stropdasje wel zo netjes. Is het een koffiebar? Kleed jezelf zoals je bent en keep it casual. Heb je eigenlijk geen idee waar je gaat solliciteren, speel dan op safe met een overhemd. Je kunt in zo’n situatie beter overdressed gaan dan underdressed. Als je het toch lastig vindt om je sollicitatie-outfit bij elkaar te zoeken, kan je altijd deze tips bekijken.

4 Kijk in de spiegel en oefen die glimlach

Je hebt de juiste outfit gekozen. Daar hoort natuurlijk een frisse uitstraling bij. Zit je haar goed? Is je baardje getrimd? Oefen even je glimlach, want in een gesprek werkt niets zo positief als een oprechte lach. Let wel: oprechte glimlach, dus je hoeft niet het hele gesprek met een frons op je gezicht te praten. Dat is gewoon creepy.

5 Geef aandacht aan de begroeting

Als je een goede indruk wilt achterlaten, zijn de eerste seconden van je gesprek cruciaal. Een stevige handdruk staat gelijk aan zelfverzekerdheid. Zie de hand van de recruiter als een ketchupfles – knijp niet te hard, maar ook niet te zacht. Zorg dat je bij de begroeting, en gedurende het hele gesprek, voldoende oogcontact maakt met de ander. Doe je dit niet, dan kan dit overkomen als onzeker of juist arrogant.

6 Denk aan je houding

Zorg dat je rechtop zit tijdens het gesprek. Een actieve houding geeft aan dat je echt luistert naar wat de ander zegt en het laat zien dat je vastberaden bent om die baan binnen te harken. Armen zijn grappige dingen die veel over jou zeggen. Zorg daarom dat je die dingen goed gebruikt. Met gebaren kun je jouw gesprek extra kracht geven. Gekruiste armen geven daarentegen een gesloten indruk. Jij bent niet gesloten, jij wilt die baan.

7 Ben een goede luisteraar en een goede spreker

Een goede luisteraar gaat in op wat de gesprekspartner vertelt en stelt inhoudelijke vragen. Een goede spreker zorgt dat zijn of haar sterke punten beknopt, duidelijk en feitelijk worden verteld. Je legt uit wat je het bedrijf kunt bieden. Krijg jij vragen van de ander, dan is enkel met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden niet voldoende. Leg je standpunt uit en geef aan hoe jij de baan voor je ziet. Blijf altijd positief, ook als je vertelt over je vorige baantjes of werkgevers.

8 Kies je strategie

Je sollicitatiegesprek loopt ten einde. Mocht de functie je wel wat lijken, vraag dan naar de volgende gespreksronde. Natuurlijk is het salaris en het aantal vakantiedagen belangrijk, maar wacht nog even met die vragen tot de volgende ronde. Maak afspraken over wat er gebeurt na dit gesprek. Spreek af wie van zich laat horen en wanneer. Bieden ze je de baan meteen aan en wil je de baan graag, zeg dan volmondig ja. In dit geval kun je wat meer vragen over je salaris. Twijfel je nog of je de baan wilt, vraag dan beleefd of je er even over na mag denken en geef zelf een deadline. Heb je het idee dat je gesprek niet zo goed ging? Geen punt. Laat dit niet merken en blijf positief. Je weet niet wat het je alsnog oplevert.

9 Stel nog één vraag en bedank de ander

Een vriendelijke afsluiting van het gesprek voelt zowel fijn voor jou als voor de ander. Bedank de ander voor zijn of haar tijd. Zij zullen vragen of je nog vragen hebt. In dit geval kun je het beste nog een laatste vraag stellen, bijvoorbeeld hoe hij of zij het vindt binnen het bedrijf. Op deze manier laat je zien dat je interesse toont in de ander. Je kunt ook vragen hoe zij het gesprek vonden gaan.

Je scoort een bonuspuntje als je jouw gesprekspartner bedankt en de naam nogmaals noemt. Zo laat je zien echt te hebben geluisterd. Het is wel belangrijk dat je dan zeker weet dat de naam klopt. Jij: “Bedankt dat ik op gesprek mocht komen, Rob!”. Recruiter: “Geen dank, en ik heet Dennis.” Ach ja, volgende keer beter.

 

Ben je helemaal klaar voor je sollicitatiegesprek? Kijk door onze startervacatures of schrijf je in voor de talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.