Belangrijk: onderhoud je netwerk!

0
Leestijd: 2 minuten

Behoud het overzicht van je netwerk

Het is verstandig om de informatie over iedereen in je netwerk te verzamelen in een digitaal bestand. Je kan uiteraard ook kiezen voor een papieren archief. In een digitaal bestand is het echter makkelijker om aanpassingen te maken en om personen terug te vinden, je kan namelijk zoeken op trefwoorden. Het programma Excel is erg handig om te gebruiken.

Houd van de personen in je netwerk niet alleen de logische gegevens zoals functietitel, bedrijfsnaam en contactgegevens bij. Vermeld ook wanneer je die persoon hebt gesproken, waar jullie het over hebben gehad. Op deze manier kan je die persoon terugvinden als je even niet op zijn of haar naam kan komen.

Noteer gegevens als verjaardagen, hobby’s, of iemand kinderen heeft enzovoort. Je weet maar nooit welke informatie nuttig kan zijn.

Behoud contact

Veel mensen beseffen niet dat netwerken van twee kanten moet komen. Het is een kwestie van geven en nemen. Neem niet alleen contact op met iemand als je iets van hem of haar nodig hebt, mensen hebben dit snel door en zullen op een gegeven moment het contact verbreken.

Je zult je netwerk moeten onderhouden. Heb je achter iemand zijn naam genoteerd staan dat hij een groot tennisfan is en ken je iemand anders die kaarten voor bijvoorbeeld Wimbledon kan regelen? Breng ze met elkaar in contact en je hebt iemand die bij je in het krijt staat. 

Online netwerken

Social media als Facebook, LinkedIn, Google+ en Twitter zijn ideale sites om je netwerk bij te houden. Op LinkedIn zie je heel overzichtelijk wie er bijvoorbeeld van baan verandert en op Facebook kom je erachter wat iemand graag in zijn vrije tijd doet. Op deze manier kan je ook heel gemakkelijk anderen hun netwerk bekijken, op deze manier kan je dus je eigen netwerk uitbreiden. 

Via de bovengenoemde social media is het mogelijk om op zoek te gaan naar discussiegroepen binnen jouw vakgebied. Val op door een bijdrage te leveren, zorg er wel voor dat jouw bijdrages ook echt waardevol zijn. Kijk dus of een onderwerp waar jij het over wilt hebben niet al eerder behandeld is en of een onderwerp waar jij het over wilt hebben niet al eerder behandeld is en of jouw reactie ook daadwerkelijk iets bijdraagt.

Lees hier en hier hoe je begint met netwerken

Deel dit bericht

Comments are closed.