CV in zes seconden leesbaar maken

0
Leestijd: 2 minuten

Recruiters besteden gemiddeld 6 seconde aan het lezen van je cv. Het is dus van belang om je cv zo duidelijk mogelijk te presenteren. Maar hoe doe je dit?

Om je cv makkelijk leesbaar te maken voor de recruiter is het verstandig om je te houden aan een vaste opbouw. Dit zorgt ervoor dat de recruiter niet onnodig gaat zoeken naar de benodigde informatie, want anders raak je de recruiter  zijn aandacht kwijt en beland je op de ‘nee’ stapel.

De opbouw is als volgt:
1. Persoonlijke gegevens
2. Profiel
3. Opleiding en werkervaring
4. Stages
5. Nevenactiviteiten
6. Vaardigheden
7. Referenties 

1. Persoonlijke gegevens
Zorg ervoor dat je cv de noodzakelijke persoonsgegevens bevat. Deze zijn vooral bedoeld om contact met je op te kunnen nemen. Vermeld hier dus je naam, adres, telefoonnummers en e-mailadres.

2. Profiel
Dit is je kans om jezelf te verkopen. Leg in een paar zinnen uit wat jouw toegevoegde waarde is en zorg dat dit krachtig over komt. Als je hier moeite mee hebt, vraag dan een collega of een beste vriendin om jou in twee zinnen te omschrijven.

3. Opleiding en werkervaring
Dit zijn de twee belangrijkste onderdelen van jouw cv. Bij een goede opbouw komt het kopje opleiding als eerst. Vermeld welke opleidingen je hebt gevolg en zet  het in omgekeerd chronologische volgorde en geef ze een start- en een einddatum (of tot ‘heden’). Bij het behalen van een diploma vermeld je de officiële naam van het diploma. Let op: voor cursussen en trainingen is het handig om een apart kopje aan te maken. Zet dit tussen het kopje stages en nevenactiviteiten. Na het kopje opleiding, volgt het kopje werkervaring. Zet dit ook in omgekeerd chronologische volgorde. Benoem eerst het bedrijf, dan de plaats en dan je functie. Het is een waardevolle toevoeging om de taken van de bekleedde functies te beschrijven. Functies kunnen per bedrijf namelijk erg verschillen in taken.

4. Stages
Het kopje stages kent dezelfde opbouw als opleiding en werkervaring. Maak hier wel duidelijk om wat voor soort stage het ging.

5. Nevenactiviteiten
Nevenactiviteiten die je kunt noemen op je cv zijn bijvoorbeeld bestuurswerk, de organisatie van activiteiten voor je studentenvereniging of sportclub, vrijwilligerswerk bij een goed doel of je lidmaatschap van een band.

6. Vaardigheden
Hier heb je de ruimte om aan te geven welke talen je beheerst en met welke softwareprogramma’s je kunt werken. Benoem vooral de aspecten die ook van pas komen bij de functie waarop je solliciteert.

7. Referenties
Je hoeft niet meteen je referenties mee te sturen. Je kunt zeggen dat referenten ‘op verzoek beschikbaar zijn’.

Met deze opbouw is het voor recruiters makkelijk zoeken naar de informatie die zij nodig hebben. Zorg er zelf voor dat je de informatie benadrukt die voor de functie, waarop je solliciteert, van belang is. Stuur niet naar elk bedrijf hetzelfde cv. Net zoals je motivatiebrief pas je die aan op de functie en het bedrijf.

Deel dit bericht

Comments are closed.