Een motivatiebrief schrijven

0
Leestijd: 2 minuten

Als je wilt beginnen met een studie, solliciteert voor een baan of in aanmerking probeert te komen voor een studiebeurs dan is het niet geheel ongewoon dat je een motivatiebrief moet schrijven. Hierin geef je aan waarom jij geschikt bent en juist daarom is het belangrijk dat je jezelf weet te onderscheiden.

Elementen van een motivatiebrief

  • Persoonlijke gegevens: naam adres, geboortedatum, opleiding, afstudeerdatum en andere relevante informatie.
  • Een korte tekst waarin je beschrijft wat je al hebt gedaan. Welke relevante cursussen/opleiding/werkervaring heb je etc. Vervolgens geef je aan waarom de positie waarvoor je je hebt aangemeld een passende stap voor jou is.  Let er wel op dat je alleen relevante informatie in de tekst zet.
  • Vervolgens beschrijf je waarom je juist deze plek wilt bemachtigen. Link dit aan de voorgaande ervaring die je hebt opgedaan als dit mogelijk is. Dit maakt het persoonlijker en vergroot je kans op succes.
  • Geef ook aan wat je graag zou willen leren en hoe je deze kennis wilt bemachtigen. Dit toont een gemotiveerde houding en dat past zeer zeker in een motivatiebrief.

Tips voor een motivatiebrief schrijven

  • Laat de tekst controleren door iemand anders. Wellicht kan die persoon bepaalde spelfouten vinden of een verkeerde zinsopbouw.
  • Zorg dat je de motivatiebrief ruim op tijd af hebt zodat je later wellicht nog kan aanvullen op bepaalde punten als je nog wat verzint.
  • Vertel aan mensen in je directe omgeving waarom je gemotiveerd bent. Het is mogelijk dat ze bepaalde vragen stellen waardoor je erachter komt dat je verhaal nog niet compleet is.
  • Maak gebruik van het AIDA model. Hiermee trek je eerst de Aandacht, dan de Interesse, vervolgens Desire om te lezen en tot slot zet je de lezer aan tot Actie, namelijk contact met je opnemen.

Wordt er specifiek gevraagd om een brief van maximaal 400 woorden, dan is het handig om het artikel te lezen waarin staat hoe je een korte motivatiebrief schrijft!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.