EHBO – Eerste Hulp Bij Omscholing

0
Leestijd: 2 minuten

Het studiekeuzeproces is voor de meeste mensen een grote uitdaging. Uit miljoenen beschikbare opties moet toch maar nét de juiste gekozen worden. Als tiener sla je een weg in waarvan het de bedoeling is dat je die de rest van je leven bewandelt. Het komt dan ook regelmatig voor dat men na het afronden van de studie niet tevreden is met de gemaakte keuze. Omscholing kan hier uitkomst bieden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich om te laten scholen, een trend die niet toevallig in populariteit toeneemt nu er steeds meer verschillende studierichtingen bijkomen. Ook als net-afgestudeerde kun je je laten omscholen, maar wat is hierbij belangrijk?

Competenties? Alwéér?

Tijdens je studie ben je waarschijnlijk, net als bijna iedere student, doodgegooid met opdrachten die te maken hadden met jouw kerncompetenties. Deze bleek je toch niet voor niets te maken! Denk opnieuw goed na over je kerncompetenties en probeer te bedenken welke studierichtingen hierop aansluiten. Wanneer je ontevreden bent met je studiekeuze, is het ook verstandig om een beroepskeuzetest te doen. Je wilt immers niet nog een keer de verkeerde keuze maken. Een beroepskeuzetest kun je hier vinden. Sommige scholen hebben ook een loopbaancoach, hiermee kun je praten over jou wensen en omscholingsmogelijkheden.

Kies een bepaalde vorm opleiding

Je hebt naast een voltijdopleiding, ook deeltijd- en duale-opleidingen. Verdiep je in de verschillende vormen van opleidingen.

Combinaties maken

Probeer met omscholing te kiezen voor een combinatie tussen de kennis die je al hebt en kennis die je gaat opdoen. Eerdere ervaringen kunnen namelijk heel erg van pas komen bij je nieuwe functie.

Lege portemonnee

Het komt ook weleens voor omscholing noodzakelijk is. Wanneer jouw functie verandert of verdwijnt, is er nieuwe kennis vereist om toch optimaal te kunnen presteren. In deze gevallen worden de kosten voor omscholing meestal betaald door de werkgever.

Je kunt jouw werkgever er natuurlijk ook van overtuigen om bij te dragen aan jouw omscholing. Wanneer je er zelf van overtuigd bent dat je met nieuwe kennis van grotere waarde kunt zijn, kun je jouw werkgever hier ook van overtuigen. Nieuwe kennis kan natuurlijk nooit kwaad!

De IT-trainee met een Finance diploma

Omscholing hoeft niet altijd naast je werk. Je kunt ook kiezen voor een traineeship waarin je wordt omgeschoold tot iemand die uiteindelijk de in te vullen functie zal bekleden. Vooral IT-traineeships in deze vorm zijn populair. Een groeiend tekort aan IT’ers heeft ertoe geleid dat meerdere grote en gerenommeerde bedrijven deze opties nu aanbieden. Check een overzicht van traineeships op traineeshipsoverzicht.nl

Succes!

Deel dit bericht

Comments are closed.