Optimaliseer je LinkedIn profiel 2023

0
Leestijd: 3 minuten

Social media netwerken zoals LinkedIn worden steeds belangrijker in de werkwereld. Daarom is het essentieel om een stand-out profiel te creëren dat recruiters en arbeidsgevers laten weten wat jij te bieden hebt. Wij geven tips hoe je jouw LinkedIn profiel kunt laten opvallen en ervoor zorgt dat mensen contact met je gaan Zo dat je meer opvalt en sneller wordt benaderd. Laten we direct starten.

1. Pas je Linkedin URL aan

In eerste instantie is de URL naar je profiel een lange en (voor ons) onlogische link. Verander deze naar je naam, en voilà. Stukken beter.

Stappenplan LinkedIn URL veranderen:

  • Klik bovenaan op het pictogram: Ik.
  • Klik op Profiel weergeven.
  • Klik rechts op je profielpagina op: uw openbare profiel bewerken.
  • Klik rechts in het gedeelte URL van openbare profiel bewerken op het pictogram: Bewerken, naast de URL van uw openbare profiel. Het is een adres dat begint met www.linkedin.com/in/uwnaam.
  • Voer het laatste gedeelte van uw nieuwe aangepaste URL in.
  • Klik op Opslaan. 

2. Professionele profiel foto linkedin

Een perfecte profielfoto op LinkedIn is essentieel om de juiste eerste indruk te maken. Een goed uitgangspunt is om een foto te kiezen die je professionele houding weergeeft, je beste eigenschappen laat zien en een hoge resolutie heeft. Uw gezichtsuitdrukking moet vriendelijk maar vastberaden zijn, met kleding en achtergrond die passen bij de branche waarin u werkzaam bent. Maak gebruik van natuurlijk licht en/of kunstlicht zoals softboxen om een mooi contrast tussen schaduw en licht te creëren en storende elementen te vermijden. Al met al moet uw foto een goede weergave zijn van de professional die u bent – zelfverzekerd, betrouwbaar en innemend.

Gebruik een tool om je foto te beoordelen voor Linkedin.

3. Pakkende kopregel

Direct onder je profielfoto kun je een kopregel toevoegen. Dit is raadzaam om te doen wat dit is het eerste wat bezoekers over jou lezen. Vertel in deze regel wie je bent, wat je doet en waarom. Probeer jezelf op een originele manier te presenteren. Zo onthouden mensen je beter en zullen ze je eerder benaderen voor een baan of klus.

4. Overtuigende samenvatting

Na de kopregel is er ruimte om een samenvatting toe te voegen aan je profiel. Om de gehele samenvatting te kunnen lezen moeten mensen op ‘Lees verder’ klikken dus zorg dat je ze in de eerste regel al overtuigt om dat te doen. Vermeld verder waar je naar op zoek bent, wat je op dit moment doet of wat je visie of missie is. Probeer het overzichtelijk en scherp te formuleren zodat je wederom opvalt bij de bezoekers.

5. Maak een professioneel verhaal van je profiel

Vanuit een oude salestechniek is het vertellen van verhalen al een bekend aantrekkelijke manier van aandacht trekken. Zet in de samenvatting hoe jouw professionele verhaal verliep. Gebruik een verleden-heden-toekomst format. Waar begon je, wat doe je nu en waar wil je naartoe? Hier kun je bijvoorbeeld ook je prestaties neerzetten.

6. Maak een pakkende titel.

Je leest zelf ook niet verder als de titel je niet aanspreekt, dus zorg voor een catchy titel. Je ziet dat de meeste mensen hun werktitel of studie hier plaatsen, maar je kunt dit veel aantrekkelijker maken. Hoe je dat doet? Keywords. Die kun je gebruiken voor je titel, samenvatting en ervaringssectie. Keywords zijn woorden waar mensen, of in dit geval recruiters, op zoeken. Maak het ze makkelijk! Kies woorden die recruiters en managers vaak intikken om de personen te vinden met jouw ervaring.

 

7. Deel beeldmateriaal en andere voorbeelden van je werk

Als je video’s, geluid, foto’s of ander beeldmateriaal van je werk of prestaties hebt kun je deze zeker delen. Denk wel goed na over wat je deelt, het moet in een professionele sfeer passen. Dus een foto van jouw Nederlandskampioenschap bitterballen eten kun je er wellicht beter af laten.

8. Wees een specialist, geen generalist

Sommige strebers hebben 50 skills op hun LinkedIn staan, je kunt er beter maximaal 5 op zetten. Zo ziet iemand waar je echt goed in bent. Zorg wel dat uit je ervaring duidelijk is dat jij deze vaardigheden beheerst. Tot slot: laat je onderschrijven door mensen die ervaring hebben met jou op deze gebieden.

9. Herschik je profiel.

Uit onderzoek is gebleken dat deze volgorde het beste werkt op je LinkedIn profiel

  • Samenvatting
  •  Vaardigheden en onderschrijvingen
  • Ervaring
  •  Vrijwilligerswerk
  •  Prijzen
  • Additionele informatie
  • Recommendations
  • Groepen

10. Zoekwoorden in tekst

Om makkelijk gevonden te worden door recruiters of opdrachtgevers is het handig om relevante zoekwoorden te verwerken in de content op jouw profiel. Bedenk op welke zoekwoorden zij mogelijk zullen zoeken. Door deze te gebruiken tijdens het schrijven van de kopregel, samenvatting en werkzaamheden, zal je sneller gevonden worden.

11. Media toevoegen

Ten slotte is het een goed idee om verschillende media toe te voegen aan je profiel. Dit kan onderaan de samenvatting of als toevoeging aan je werkzaamheden. Video is hot op het moment en visueel aantrekkelijk. Heb jij relevante foto’s, video’s of presentaties die jouw competenties en ervaringen ondersteunen? Voeg deze dan toe!

Gebruik deze 11 tips en je bent dichterbij een heel efficiënt LinkedIn profiel. Succes!

Ben je op zoek naar je eerste baan? Bekijk ons ruime aanbod van inhousedagen, traineeships en business-courses

Deel dit bericht

Comments are closed.