Master je sollicitatiezenuwen. (5 tips)

0
Leestijd: 2 minuten

Ontkennen heeft geen zin! Sowieso dat je zenuwachtig bent voor je sollicitatiegesprek. Dat geeft niets. Zenuwachtig zijn mag, het gaat erom hoe je ermee omgaat. Wij geven je enkele tips om die zenuwen onder controle te krijgen.

Voorbereiding
Zenuwen komen vooral wanneer je niet genoeg hebt voorbereid. Onzekerheid maakt zenuwachtig. Leer ins en outs over het bedrijf, bereid antwoorden op vragen voor, bereid vragen voor die je zelf wilt stellen, denk goed na over alles dat in je brief staat en alles dat op je cv staat. Weet eigenschappen die jij beweert te hebben te onderbouwen met argumenten en voorbeelden. Maak aantekeningen voor jezelf die je kunt bestuderen voor je gesprek. Weet wat je wilt zeggen, maar zorg echt dat je nooit en te nimme r een ingestudeerd monoloog hebt. 

Relaaaaax
Zoals je (hopelijk) inmiddels wel weet, is een goede nachtrust en een paar uurtjes ontspanning voor je gesprek een absolute must. Ook al heb je misschien je studiepunten binnengesmokkeld door volledig op je kortetermijngeheugen te steunen, je bent nu volwassen. Zorg er dus voor dat je langetermijngeheugen ook eens aan de slag mag. Dus pak je rust. We willen niet de Dalai Lama uithangen, maar balans tussen mind- en bodyactiviteit is wel degelijk belangrijk.

Blijven ademen, jongens
Als je zenuwachtig bent zit je ademhaling ineens zo hoog, dat je adamsappel trilt als iets dat je absoluut niet wilt associëren met je sollicitatiegesprek. Zeer oncomfortabel. Haal even diep adem en focus je daarop. Zorg dat je ademt vanuit je buik, niet vanuit je keel.

Stiltes zijn niet awkward!
.. oké, tenzij ze wel heel lang duren, maar in principe is iets pas ongemakkelijk als jij dat ervan maakt. Er is niets mis met even na moeten denken voor je antwoord geeft op een vraag, dus neem je tijd.

Kleding
Kom niet in je Onepiece, maar draag alsjeblieft kleding waar je je gemakkelijk in voelt. Een synthetisch bloesje zorgt ervoor dat je zweetdruppels een dode zee onder je oksels vormen. Katoen ademt. En dames; warmte zorgt voor zwelling, dus draag geen pumps die je net iets te klein zijn. Bespaar jezelf de pijn. 

Onthoud: er is een verschil tussen zenuwachtig zijn en zenuwachtig doen.

Succes!

Deel dit bericht

Comments are closed.