Omgaan met afwijzingen van sollicitaties

0
Leestijd: 2 minuten

Niemand houdt van een afwijzing van je sollicitatie. Laatst werd ik afgewezen voor een afstudeerstage bij een niet-nader-te-noemen consultancybedrijf. De reden: ik had niet genoeg ervaring op het gebied van Change Management om een afstudeerstage te doen. Ook al had ik de afwijzing zien aankomen, de inhoud van de afwijzing verbaasde me. ‘Niet genoeg ervaring om een stage te doen? Wat een kromme reden!’, was mijn eerste reactie. Tot ik er goed over na ging denken. Het is belangrijk dat je leert omgaan met afwijzingen van sollicitaties.

‘Beste … ,

Helaas moet ik je mededelen dat…’

De achterliggende gedachte was vast dat ik niet zozeer ervaring nodig had om stage te lopen, maar om daarna te kunnen blijven. De andere sollicitanten hadden die ervaring wel. Logisch dus dat ze mij niet uitnodigden. Toen ik me dat realiseerde, was de afwijzing veel makkelijker te accepteren. Ik vroeg me hierna af, hoe kun je het beste omgaan met een afwijzing?

Tips
Wanneer je een afwijzing binnenkrijgt zul je in de eerste instantie enorm balen, maar je bent echt niet de enige en het zal zeker niet de enige afwijzing zijn. Neem de volgende tips in acht zodat je weet hoe je moet omgaan met afwijzingen van sollicitaties:

1.     Neem het niet persoonlijk. Ook al ben je afgewezen om je ervaringen of competenties, je bent niet afgewezen als persoon. Onthoud dat goed.

2.     Wacht met reageren tot je je emoties onder controle hebt. Ook al denk je je emoties snel de baas te zijn en denk je: ‘ik voel me nu zo, dat moet ik laten weten.’ Doe het niet. Je kunt beter een dagje wachten met reageren zodat je zeker weet dat je je niet laat leiden door je emoties. Het laatste dat je wilt is onprofessioneel overkomen omdat je je niet in kunt houden.

3.     Vraag waarom je afgewezen bent. Je kunt misschien wel iets heel waardevols halen uit je afwijzing. Vraag dus waarom je bent afgewezen of vraag om algemene feedback. Voorbeelden zijn: ‘wat was je algemene indruk over mijn brief/cv?’, ‘kun je verbeterpunten noemen voor mijn brief/cv?’, ‘wat waren de sterke kanten van de personen die wel zijn aangenomen?’ of ‘op welke punten schoot ik tekort?’ of ‘welke eigenschap/ervaring had diegene die wel is aangenomen die de doorslag gaf?’ Wanneer je een algemeen antwoord krijgt, kun je doorvragen. Leg uit dat je heel graag wilt leren van de afwijzing en dat feedback een enorme hulp is.

4.     Gun jezelf tijd om te leren solliciteren. Solliciteren is geen skill die iedereen gewoon kan. Door ervaring leert men.

5.     Accepteer dat je soms gewoon pech hebt. Soms kom je er gewoon niet doorheen omdat er 300 aanmeldingen waren en omdat de recruiter niet alles heeft kunnen lezen. Jammer, next.

Lees hier meer over sollicitatietips

Deel dit bericht

Comments are closed.