Professionele CV maken

0
Leestijd: 4 minuten

Wanneer je reageert op een vacature, stuur je een sollicitatiebrief en je Curriculum Vitae, of makkelijker gezegd, je CV. In de sollicitatiebrief motiveer je waarom jij geschikt bent voor de baan en met het cv zorg je dat je deze motivatie onderbouwt met feiten over jezelf. De ontvanger bekijkt vaak eerst het cv en als die interessant genoeg is, zal hij of zij je sollicitatiebrief bekijken. Je moet jezelf dus echt verkopen. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder!

Terug in de tijd

Je kunt een cv op meerdere manieren schrijven. De eerste en meest voorkomende vorm is het chronologische curriculum vitae. Bij een chronologische cv omschrijf je eerst jouw meest recente werkervaring en opleiding en vervolgens ga je terug in de tijd. Omgekeerd chronologisch dus! De lezer kan bij dit type snel opmaken of jij de juiste persoon bent voor de job. Een andere vorm is de vaardigheden-curriculum vitae, waarbij je niet de tijdsvolgorde gebruikt, maar een overzicht geeft van jouw vaardigheden. Dit type cv kan worden gebruikt als je bijvoorbeeld wisselt naar een totaal ander vakgebied.

Passen en meten

Een cv vertelt twee belangrijke dingen: wie jij bent en wat jij kunt. Het is belangrijk dat je jouw cv aanpast aan de functie waarop je solliciteert. Je kunt dit doen door persoonlijke punten die overeenkomen met punten uit de vacature extra te belichten. Je zwakke punten kun je zo naar de achtergrond schuiven en minder op laten vallen. Wees natuurlijk wel eerlijk in je cv en benoem alleen punten over jezelf die waar zijn. De tekst moet helder zijn, maar houd het bondig. Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes. Op die manier heb je nog genoeg gespreksstof over voor bij het echte sollicitatiegesprek.

De lay-out: rustig en duidelijk

 Met een cv wil je opvallen en jezelf onderscheiden van de rest, maar zorg dat je cv rust uitstraalt. Een foto van jezelf toevoegen is altijd een goed idee, mits het een representatieve foto is. Dit zorgt ervoor dat het cv een stuk persoonlijker wordt. Probeer de afbeelding wel klein te houden, zodat hij niet teveel afleidt.

Als het aankomt op de vormgeving, is een zwarte tekst op een witte achtergrond het duidelijkst. Ook niet geheel onbelangrijk is het lettertype dat je kiest. Een lettertype dat het altijd goed doet is Verdana. Een lettertype dat het niet zo goed doet is Comic Sans.

Dit moet absoluut in je cv:

Persoonlijke gegevens

Hier vermeld je in ieder geval:

  • Naam en achternaam
  • Adres
  • Woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Nationaliteit
  • Geboortejaar
  • Geslacht
  • Rijbewijs

Zijn er dingen die je het vermelden waard vindt of die relevant zijn voor de vacature, dan kun je die er ook bijzetten. Denk hierbij aan een link naar je LinkedIn. Onder de persoonlijke gegevens kun je eventueel een profiel van jezelf schrijven. Dit is een korte tekst van vier tot zeven tekstregels waarin je omschrijft wie je bent en wat je ambities zijn. Je kunt hierbij aanhaken op trefwoorden uit de vacature en uitleggen waarom die op jou van toepassing zijn. Probeer hierbij dooddoeners als ‘flexibel’ of ‘teamspeler’ te vermijden.

Werkervaring

Hier benoem je waar je wanneer gewerkt hebt en welke functie je daar had. Je hoeft hier geen uitgebreide uitleg te geven; een beknopte omschrijving van de taken en verantwoordelijkheden is voldoende. Dit geldt ook voor het werk wat je tijdens je stageperiode hebt gedaan. Je kunt dit onderdeel krachtiger maken door naast een omschrijving ook aan te geven welke resultaten je hebt behaald.

Opleidingen

In dit onderdeel geef je aan welke opleidingen je hebt gedaan, welke diploma’s je hebt behaald, en welke jaartallen daar bij horen. Je geeft hier een beknopt overzicht van je vakkenpakket, de studierichting, minors of specialisaties, en afstudeerprojecten. De meest recente opleiding mag je het meest uitgebreid beschrijven. Je hoeft niet ieder vak uitgebreid te behandelen, maar je kunt bijvoorbeeld twee of drie onderwerpen noemen die aan bod zijn gekomen. Heb je een afstudeeronderzoek of scriptie gedaan, dan kun je de titel zeker vermelden. Wanneer je nog niet afgestudeerd bent, zorg er dan voor dat je je verwachte afstudeerdatum vermeldt.

Dit mag in je cv:

Extra-curriculaire activiteiten

Wellicht zijn er punten die je niet in de bovengenoemde onderdelen hebt kunnen plaatsen, maar die wel relevant of belangrijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bestuursjaar of vrijwilligerswerk. Alle activiteiten die iets positiefs zeggen over jou maken je cv sterker, maar zorg wel dat de dingen die je noemt relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert.

Taalvaardigheid

Je kunt hier aangeven welke talen je spreekt en hoe goed je deze talen spreekt. Een apart kopje voor taalvaardigheid is nuttig als je op een redelijk niveau ten minste één vreemde taal spreekt. Voor alle talen die je noemt, dien je je niveau (zowel schriftelijk als mondeling) te omschrijven.

Vaardigheden

Onder dit kopje kun je aangeven wat jouw sterke punten zijn en welke vaardigheden jij beheerst. Ben jij een pro in Photoshop of draai je met gemak ingewikkelde analyses in SPSS? Geef het aan!

Hobby’s en interesses

Hier kun je omschrijven welke hobby’s je hebt en waar jouw interesses liggen. Als je meerdere hobby’s wilt noemen, kun je het tactisch spelen: hobby’s waarbij je een bruggetje kunt maken naar de vacature, maken je cv krachtiger. Zet deze daarom vooraan.

Referenties

Als laatste kun je referenties noteren, oftewel contactgegevens van bedrijven waar je hebt gewerkt. De ontvanger van je cv kan deze contacten eventueel bereiken voor vragen over jou. Mocht je een referentie van een oude werkgever willen opgeven, vraag dan wel eerst na of je de contactgegevens in je cv mag zetten. Zo weet je oude werkgever dat hij of zij gebeld kan worden. Anders kan je altijd vermelden dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn.

Zorg er tenslotte voor dat je je cv zowel in het Nederlands als in het Engels klaar hebt liggen. Let goed op wat er gevraagd wordt in de vacature! Je wilt natuurlijk niet een Nederlands cv sturen als de recruiter Engelstalig is. Een voorbeeld van een Engelstalige CV staat hier voor je klaar!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.