Do’s and Don’ts, 10 tips voor een sollicitatieproces! – Moongro

0
Leestijd: 5 minuten

Wil jij weten wat de do’s en don’ts zijn tijdens het solliciteren? Lees in deze blog 10 sollicitatietips.

Ieder contactmoment biedt jou de mogelijkheid om een positieve indruk achter te laten. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn. In deze blog lees jij precies wat je het beste kunt doen bij elk mogelijk contactmoment in de sollicitatieprocedure. Lees deze sollicitatietips door voordat je gaat solliciteren!

1. De eerste indruk

Dit geldt niet alleen bij vrienden en familie, maar zeker ook bij zakelijke contacten. De mogelijkheden die je krijgt om een positieve indruk achter te laten moeten maximaal worden benut. Dit hoofdstuk behandelt de verschillende contactmomenten, waarmee jij jezelf van ‘een ultiem visitekaartje’ kunt voorzien. Het is belangrijk om je te realiseren dat het beeld dat iemand van jou creëert tijdens de eerste contacten, nog lang zal blijven bestaan. De eerste indruk zal moeilijk te veranderen zijn, zeker als het negatief is. Een slordige brief, een rommelige e-mail, een spelfout in jouw cv of een jasje met biervlek tijdens een gesprek zijn hier voorbeelden van. Wanneer een contactpersoon, bijvoorbeeld een recruiter, van een bedrijf jou al beter kent, is ieder contactmoment een mogelijkheid om het positieve beeld van jou te verbeteren. Het is aan jou, jij kunt er voor kiezen om alle kansen vanaf nu te benutten en overal een positief gevoel achter te laten. De inhoud van het cv en de sollicitatiebrief zal later uitgebreid aan de orde komen. In dit hoofdstuk zullen eerst kort de verschillende contactmomenten worden uitgelicht. Hiermee kun je er bewust van worden wat er zo belangrijk is aan deze momenten en waarom. Uiteindelijk gaat het erom dat je weet wat je hiermee kunt bereiken en hoe je dit kunt bereiken.

2. Persoonlijke e-mail

Het spreekt voor zich dat een e-mail die je aan een bedrijf stuurt altijd zorgvuldig en netjes geschreven dient te zijn. Sla een mail op in jouw ‘sent items’, zodat jij enkele maanden later kunt nagaan met wie jij contact hebt gehad. Een referentie naar een eerder contactmoment, zeker wanneer jij dit via e-mail kunt meesturen, kan soms veel schelen. Hierdoor ben je snel op de hoogte van het contact dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Dit staat netjes bij een eventueel volgend contactmoment.

3. Sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief die je stuurt naar een bedrijf is tevens een belangrijk contactmoment. De indruk die de lezer van jou krijgt, wordt volledig door de brief bepaald. Jij bent tot op dat moment enkel nog de inhoud van de brief. Aan deze inhoud moet dus voldoende tijd worden besteed om een perfecte eerste indruk achter te laten. Lees hier meer over een de trucs voor een goede sollicitatiebrief.

4. Telefoongesprek

Tijdens telefoongesprekken is de toon van jouw stem bepalend voor de indruk die je achterlaat bij de persoon aan de andere kant van de lijn. Wanneer je opneemt met een vrolijke stem, geef jij meteen een veel beter beeld van jezelf aan jouw gesprekspartner. Zorg dat je direct bij het opnemen de naam van de persoon hebt onthouden. Hiermee voorkom je het stellen van een onhandige vraag achteraf. Je kunt dit bijvoorbeeld onthouden door meteen zijn of haar naam te herhalen. “Goedemiddag Joep, met Julia.”

5. Inhousedagen & Business Courses

Veel bedrijven bieden jou de mogelijkheid om deel te nemen aan een recruitment event. De indruk die jij deze dag achterlaat, wordt gedurende de dag opgebouwd door de verschillende mensen waar jij mee spreekt. De aspecten die van belang zijn om rekening mee te houden zijn hetzelfde als de hierboven aangegeven punten aangaande een individueel gesprek. Informeer verder vooraf goed naar de dresscode en het dagprogramma, zodat jij voorbereid aan deze dag kunt deelnemen. Met deelnames aan deze dagen vergroot je tevens jouw netwerk. Dit zijn grote kansen om je visitekaartje nog meer te verbeteren. Hier een overzicht van alle Inhousedagen en Business courses welke binnenkort plaatsvinden.

6. Eigen voicemail

Jouw voicemail kan zomaar het eerste contactmoment met iemand zijn., Het is dus tevens een onderdeel van jouw visitekaartje. Een recruiter kan gemakkelijk aan jouw telefoonnummer komen, omdat het vermeld staat op jouw CV. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om op te nemen, dan is jouw voicemail de eerste kennismaking. Spreek deze duidelijk en professioneel in en geef aan dat je zo spoedig mogelijk contact opneemt.

7. Individueel gesprek

Tijdens een individueel gesprek kun jij veel kansen benutten om een ‘ultiem visitekaartje’ achter te laten. Jij zit recht tegenover één of twee personen waar je een uitgebreid gesprek mee voert over jouw ervaringen, opleidingen en competenties. Een gesprek met woorden, wedervragen, extra uitleg, maar ook met gelaatstrekken en oogcontact. Door jouw gehele voorkomen en de toon van jouw stem laat jij een indruk achter. Allemaal kansen die je kunt benutten. Vele hiervan kun je onbewust al perfect invullen, andere punten kunnen wellicht nog verbeterd worden. Vergeet niet dat je in een gesprek, al is het tijdens een borrel, de kans hebt om iemand te vertellen wat jouw interesses en ambities zijn. Zorg ervoor dat jij concreet voor jezelf in beeld hebt wat jouw kwaliteiten, interesses, ambities en verbeterpunten zijn. Geef waar nodig voorbeelden om deze punten krachtiger te maken. Het gebruik van social media is tegenwoordig een belangrijke factor bij solliciteren. Zowel Facebook, LinkedIn als Twitter worden veel gebruikt en bekeken gedurende het proces. Daarnaast kunnen artikelen waar jouw naam onder staat of oude foto’s gemakkelijk gevonden worden door de bedrijven

8. Jouw online record

Jouw online gedrag is gemakkelijk te vinden door recruiters. Probeer via Facebook groepen te volgen die te maken hebben met het vakgebied of de branche waarin jij geïnteresseerd bent. Voor LinkedIn is het juist belangrijk dat je de meest recente ervaringen en opleidingen op jouw profiel hebt staan. Tevens is het belangrijk om jouw meest recente CV online te zetten. De recruiters moeten op de hoogte zijn van jouw meest recente ervaringen. Zorg dat jouw profiel op het internet een goed beeld geeft van jouw kwaliteiten.

9. CV

Naast de sollicitatiebrief stuur je wellicht ook jouw CV naar het bedrijf. In dit geval zal het beeld dat de lezer van jou heeft, gelijk zijn aan het beeld van de motivatiebrief en het CV samen. Het CV zal ongeveer in dertig seconden zijn gescand door de lezer. Aan jou de taak om diegene binnen deze tijd te overtuigen van jouw curriculum. De desbetreffende recruiter of HR manager moet meer willen weten over jou na het zien van het CV. Om dit te bereiken is het belangrijk om een overzichtelijk en gemakkelijk te lezen CV op te stellen, waar geen inhoud aan ontbreekt. Symmetrie, consistentie en duidelijke titels helpen hierbij. Lees hier sollicitatietips over wat je juist niet in je CV moet zetten.

10. Netwerken

Miscchien wel de meest waardevolle sollicitatietip: Liefst zeventig procent van de banen komt voort uit netwerkcontacten. Houd dus goed rekening met deze factor en zorg dat jij een ultiem visitekaartje afgeeft aan jouw netwerk! Dit doe je door de buitenwereld te laten zien wie jij bent en met wat jouw kwaliteiten, interesses en ambities zijn. Ben jij een energiek persoon die het liefst bezig is, werk jij het liefst zelfstandig aan taken en/of ben jij sterk begaan met het lot van andere mensen? Om dit plaatje voor jezelf duidelijk te krijgen, kreeg jij in in stap 2 al tips. Vervolgens is het zaak om dit beeld iedere dag concreet, beleefd en enthousiast naar buiten te brengen. Door jezelf goed te presenteren kun je niet alleen je kansen op een mooie startersfunctie vergroten, je bouwt tevens aan een goed netwerk voor lange termijn. Wanneer de mensen in jouw netwerk weten wat jouw kwaliteiten en interesses zijn, zullen er steeds meer mensen naar jou toe komen. Enerzijds om jouw hulp te vragen bij zaken waar jij goed in bent en anderzijds om hulp aan te bieden bij werkzaamheden waar zij goed in zijn. Mocht je bijvoorbeeld in de toekomst op zoek zijn naar een nieuwe functie en iemand uit jouw netwerk werkt bij het beoogde bedrijf, dan kan diegene jou wellicht een ingang geven. Uiteraard kan dit alleen als diegene overtuigd is van jouw kwaliteiten. Andersom zal jij alleen iemand bij jouw werkgever aanraden die een positieve indruk heeft achtergelaten. Zo fungeer je wederzijds als elkaars ultieme visitekaartje!

Hopelijk heb je iets gehad aan deze sollicitatietips, wil je ze in praktijk brengen? Kijk dan snel verder naar alle traineeships en startersvacatures die op dit moment online staan!

Hulp nodig bij het solliciteren en begeleiding krijgen bij het gehele sollicitatietraject? Meld je dan via onderstaande button aan voor de talentpool van Moongro en onze Career consultants helpen jou graag verder!

Aanmelden Talentpool
Deel dit bericht

Comments are closed.