Sollicitatievragen over motivatie

0
Leestijd: 2 minuten

Een recruiter weet, buiten je sollicitatiebrief en cv, verder niets van jou. Daarom zullen zij tijdens het sollicitatiegesprek vragen stellen om zoveel mogelijk relevante informatie over je te krijgen. In deze vijf artikelen staan tips om veel voorkomende sollicitatievragen zo goed mogelijk te beantwoorden. In dit artikel zie je vragen over motivatie.

Vertel een iets over jezelf. Wat moet ik over jou weten?
Vertel kort iets over jezelf waarmee je aangeeft waarom jij de geschikte kandidaat bent en zij je moet aannemen. Noem opleidingen, werkervaring en nevenactiviteiten, maar vertel alleen wat relevant is voor de functie. Voor het beantwoorden kun je een elevator pitch gebruiken. Solliciteren is jezelf verkopen!

Een slecht antwoord is dat je een uitvoerige monoloog waarin je je hele levensloop de revue laat passeren.

Wat trekt je aan in deze functie/organisatie?
Een goed antwoord hier is dat je uitlegt dat deze baan een logische stap in je carrière is. Laat zien dat je in het bedrijf hebt verdiept: noem producten of diensten die ze leveren en de prettige werkomgeving en bedrijfscultuur.

Wat je niet moet zeggen is dat de baan je aanspreekt vanwege reistijd of dat alles beter is dan werkloos thuis zitten. Je potentiële werkgever wil vooral weten waarom je juist voor hun hebt gekozen en met deze antwoord maak je dat onvoldoende duidelijk.

Waarom moeten wij voor jou kiezen?
Laat hier duidelijk blijken dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van de baan en de omgeving waarin je moet werken.

Een slecht antwoord hier is dat je de vraag beantwoordt vanuit een ik-perspectief. In een sollicitatiegesprek moet je jezelf zien te verkopen vanuit hun perspectief. Wil je iemand overtuigen dan moet je met feiten en argumenten komen. Een goede manier om tot een concrete beschrijving van een competentie te komen is de STAR-methode.

Hieronder vind je artikelen over hoe je andere sollicitatievragen slim kan beantwoorden:
Werkervaring en ambities
Persoonlijke kwaliteiten
Opleiding
Professionele kwaliteiten

Deel dit bericht

Comments are closed.