Sollicitatievragen over persoonlijke kwaliteiten

0
Leestijd: 2 minuten

Een recruiter weet, buiten je sollicitatiebrief en cv, verder niets van jou. Daarom zullen zij tijdens het sollicitatiegesprek vragen stellen om zoveel mogelijk relevante informatie over je te krijgen. In deze vijf artikelen staan tips om veel voorkomende sollicitatievragen zo goed mogelijk te beantwoorden. In dit artikel zie je vragen over persoonlijke kwaliteiten.

Wat zijn je sterke punten?
Een goed antwoord hier is dat je eigenschappen noemt die aansluiten bij de specifieke functie-eisen en onderbouw je het met duidelijke voorbeelden. Met de STAR-methode wordt je antwoord heel concreet, en dat is precies wat de recruiter wil horen.

Een slecht antwoord is dat je eigenschappen opnoemt die geen betrekking hebben op de gevraagde functie-eisen of je bluft over kwaliteiten die je niet hebt.

Wat zijn je zwakke punten?
Een goed antwoord op deze vraag is eigenschappen opnoemen die op het eerste gezicht slecht zijn, maar ook als sterke punten kunnen worden opgevat. Voorbeelden van zulke eigenschappen zijn: ik ben perfectionistisch of ik ben geen negen-tot-vijf-type. Ook kan je zwakheden opnoemen die onbelangrijk zijn voor je functie. Bijvoorbeeld dat je niet goed bent met cijfers, maar je solliciteert voor de functie tekstschrijver.

Wat je niet kan zeggen is dat je geen zwakheden hebt. Dat kan overkomen dat je geen zelfkennis hebt of dat je arrogant bent. Kom ook niet met echte zwakke punten, zoals depressieve neigingen of smetvrees.

Wat is de grootste uitdaging die je ooit hebt gehad?
Je kan uitdagingen opnoemen die relevant zijn voor de functie. Het kan werkgerelateerd zijn, maar hoeft niet. Als je solliciteert voor een managementfunctie, dan kunnen je bestuursvaardigheden bij een sportvereniging of vrijwilligerswerk best nuttig zijn. Beschrijf hoe je de uitdaging aan had gepakt en hoe het een succes werd.

Wat je niet moet doen is een uitdaging opnoemen die geen relatie heeft met de baan.

Hieronder vind je artikelen over hoe je andere sollicitatievragen slim kan beantwoorden met betrekking tot:
Opleiding
Werkervaring en ambities
Motivatie
Professionele kwaliteiten

Deel dit bericht

Comments are closed.