Solliciteren via de mail

0
Leestijd: 5 minuten

Er zijn diverse manieren om te solliciteren, zeker in de digitale wereld waarin we nu leven. Denk aan solliciteren via LinkedIn of een ander sociaal medium. Vaak staat er een e-mailadres waar jij jouw CV en motivatiebrief naar toe kan sturen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Wil jij weten hoe jij moet solliciteren per mail? Lees dan gauw verder. In dit artikel staat solliciteren via de mail centraal.

Online solliciteren

Veel bedrijven maken steeds meer gebruik van een sollicitatieformulier op hun eigen website. Op zo’n pagina krijg je met één druk op de knop vanzelf een formulier dat je dan moet invullen om te solliciteren. Je vult je gegevens in, je uploadt jouw CV en motivatiebrief en dat was het.

In sommige gevallen komt het toch nog voor dat je jouw sollicitatie via de mail moet versturen. Onderaan de vacature staat dan het telefoonnummer of het e-mailadres van de desbetreffende recruiter.

online solliciteren

Hoe solliciteer je via de mail?

Er zijn verschillende beweegredenen waarom je via de mail zou kunnen solliciteren. Het kan bijvoorbeeld voordelig voor jou uitpakken, wanneer je wil opvallen tussen de andere sollicitanten of wanneer je een open sollicitatie wilt doen. Er zijn twee soorten mails die je kan versturen voor het solliciteren:

  • Mogelijkheid 1. De mail gebruik je als motivatiebrief met jouw CV meegestuurd in de bijlage.
  • Mogelijkheid 2. Je schrijft een korte begeleidende mail met jouw CV én motivatiebrief in de bijlage.

Vaak wordt er gekozen voor de tweede mogelijkheid. Een hele lange mail kan namelijk snel afschrikken.

Stap 1. Gebruik een professioneel e-mailadres

Het is belangrijk dat je een professioneel e-mailadres gebruikt bij het versturen van jouw sollicitatie via de mail. Een onprofessioneel e-mailadres (koekiemonster123@gmail.com) kan je beter vermijden. Het kan er namelijk voor zorgen dat de recruiter jou dan niet serieus neemt.

Bonustip! Om te voorkomen dat je een e-mail er per ongeluk te vroeg uit stuurt of een onvolledige e-mail per ongeluk verstuurt, kan je ervoor kiezen om pas na het afronden van je mail het adres van de ontvanger in te voeren.

Stap 2. Geef je mail een goede titel

Geef het onderwerp van je mail een passende naam. Geef aan dat het gaat om een sollicitatie en op welke vacature je aan het solliciteren bent. Mocht er een vacaturenummer vermeld staan, dan is het handig om deze ook in je onderwerp mee te nemen (VB. Sollicitatie voor Junior Marketing Manager bij Moongro). Dat schept duidelijkheid voor de ontvanger. Daarnaast zorgt het ervoor dat de ontvanger jouw mail later ook makkelijker kan terugvinden.

Stap 3. Maak gebruik van de juiste aanhef

Tijdens het schrijven van je mail is het goed om in je achterhoofd te houden naar wie je de mail richt. Zorg er dus voor dat je weet naar wie je de mail stuurt! Maak je sollicitatie via de mail persoonlijk door in de aanhef de juiste contactpersoon te benoemen. Een persoonlijke benadering vergroot namelijk de kans om door te mogen gaan in het sollicitatieproces.

Stap 4. Houd het kort, maar krachtig!

Wanneer je gebruik maakt van een begeleidende mail (en dus je CV en motivatiebrief meestuurt in de bijlage) kan je de inhoud van de mail lekker kort, maar krachtig houden. Benoem hier nogmaals naar welke functie je solliciteert en verwijs ook even naar je CV en motivatiebrief.

VOORBEELD SOLLICITATIEMAIL

Beste [Naam],

Ik zag de vacature voor de functie Junior Marketing Specialist op uw website voorbijkomen en ik zou bij deze graag willen solliciteren op deze functie. In de bijlage heb ik mijn CV en motivatie toegevoegd.

Alvast bedankt voor uw tijd en ik kijk graag uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

[Jouw Naam]

Stap 5. Voeg je contactgegevens toe aan de mail + een grondige check

Iets wat vele sollicitanten vaak vergeten, is het vermelden van je naam én telefoonnummer onderaan een e-mailbericht. Via deze manier maak je het de recruiter nog gemakkelijker om jou te bereiken.

Bonustip! Stel een digitale handtekening in, zo kan je onder elke e-mail automatisch jouw contactgegevens vermelden.

Nadat je alles compleet hebt, is het handig om nog een keer alles na te lopen. Je hebt immers maar één kans op het maken van een eerste goede indruk. Lees je mail daarom nog een keer door voordat je op ‘versturen’ drukt.

Stap 6. Niks gehoord? Bel dan na!

Heb je na één week nog geen reactie ontvangen? Dan kan het nuttig zijn om even na te bellen. Dit toont enerzijds interesse en aan de andere kant kan je na gaan of jouw mail goed is ontvangen. Daarnaast kan je ook achterhalen of de werkgever nog bezig is met selecteren van CV’s of dat de vacature al is ingevuld.

Je kan tijdens zo’n gesprek het volgende zeggen:

Beste mevrouw de Bie, ik bel in verband met een sollicitatie die ik u heb toegestuurd. Ik ben erg geïnteresseerd in de vacature voor de functie van Junior Marketing Specialist binnen uw bedrijf en ik wil er even zeker van zijn dat u mijn reactie heeft ontvangen.

Nabellen sollicitatie

Wat zijn de voordelen van solliciteren via de mail?

Wanneer je een aparte motivatiebrief en een apart CV als bijlage toevoegt in je mail, kan dat jou de volgende voordelen opleveren:

  • In een e-mail kun je niet uitgebreid motiveren waarom jij nou geschikt bent voor de desbetreffende functie. Wanneer je in de bijlage een aparte motivatiebrief mee stuurt heb je deze mogelijkheid wel.
  • Het bedrijf waarbij je gaat solliciteren kan op deze manier jouw motivatiebrief en CV gelijk opslaan. Zo gaan jouw gegeven niet verloren.
  • Een e-mail kan zijn opmaak verliezen als iemand hem opent. Dat kan voorkomen wanneer de ontvanger een ander e-mailprogramma gebruikt dan jij. Hierdoor kan het zijn dat jouw e-mail rommelig overkomt.

Wat zijn de valkuilen van solliciteren via de mail?

Naast dat solliciteren via de mail zijn voordelen oplevert, zijn er ook een aantal punten waaraan je extra aandacht aan moet besteden. Dit zijn de valkuilen voor het online solliciteren:

  • Ga informeel en populair taalgebruik uit de weg. Ook al is dit hoe de meeste mensen online communiceren, kan dit nadelig uitpakken voor jou tijdens het sollicitatieproces.
  • Het internet is zeer snel. Hierdoor reageren er soms kandidaten op functies waarvoor ze niet in aanmerking komen. Dit zorgt voor ergernis bij de recruiters en dit kan je dus ook maar beter vermijden.
  • Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van online solliciteren soms vrij laag ligt. Wie een e-mail stuurt gaat soms onnauwkeurig te werk. Het is dus belangrijk dat je het solliciteren via de mail net zo serieus neemt als dat je het op een papieren sollicitatiebrief zou doen.

Nog meer sollicitatietips?

Ik denk dat je nu wel genoeg hebt gelezen over hoe jij het beste kan solliciteren via de mail. Heb je misschien hier en daar nog je twijfels over jouw CV of motivatiebrief? Hieronder vind je nog andere gerelateerde artikelen die jou kunnen helpen tijdens jouw sollicitatie avontuur:

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.