Solliciteren via de mail

0
Leestijd: 2 minuten

Er zijn diverse manieren om te solliciteren, van Skype tot Whatsappen. In dit artikel staat de ouderwetse bekende manier van e-mailen in de spotlight, want ja dat kan ook nog steeds! Alleen wat zet je in de mail van een sollicitatie of hoe moet je überhaupt online solliciteren? Geen zorgen, we zullen al je vragen beantwoorden!

Hoe moet je online solliciteren?

Bij de eerste stap komt meteen de vraag in je hoofd: hoe? Gelukkig voor jou dat het heel makkelijk is. Bij vele vacatures staat onderaan de vacature de telefoonnummer of e-mailadres van de desbetreffende recruiter. Staat deze er niet, dan kan je ook bellen naar het bedrijf. Zo laat je ook meteen zien dat je gemotiveerd bent en van aanpakken houdt. Vaak is het al mogelijk om op het e-mailadres te klikken en dan wordt vervolgens je e-mail geopend. Ook kan je het e-mailadres kopiëren en plakken in het bericht van jouw gewenste e-mailadresaccount. Er zijn vele accounts beschikbaar om een e-mail mee te versturen, denk aan Gmail, Outlook, Hotmail en nog veel meer.

Voordelen van e-mailen

Het gebruik van e-mail heeft verschillende voordelen. De allereerste voordeel is dat er een mogelijkheid is tot het toevoegen van bijlagen. Je mail hoeft namelijk niet je CV te zijn, maar door bijlagen te gebruiken kun je je mail gebruiken voor het tonen van interesse en een korte intro. Daarbij is ook het voordeel dat je al een stapje voor bent. Na afloop van een belgesprek wordt namelijk vaak gevraagd of je nog een CV en/of motivatiebrief wilt sturen. Door meteen een e-mail te sturen ben je hierin al een stapje voor. Echter is er wel het nadeel dat het kan zijn dat je wat langer moet wachten op reactie. Gelukkig zijn de recruiters ook op zoek naar jou en zullen ze snel reageren.

Waar moet ik opletten bij een sollicitatie via de mail?

  1. Let erop dat je een e-mail verstuurd vanuit een account met een fatsoenlijk e-mailadres. Zo is het niet handig om je e-mailadres te gebruiken waaruit de naam blijkt dat het voor onzin doeleinden wordt gebruikt, zoals het registreren bij websites en winkels.
  2. Als aanvulling op punt 1 is het ook handig om een e-mailadres te gebruiken die ook echt door jou is gemaakt en niet door een andere instantie. Het kan namelijk zijn dat deze verloopt binnenkort, omdat je bijna afstudeert.
  3. Plaats als onderwerpregel: sollicitatie + functie + vacaturenummer
  4. Gebruik de juiste naam als aanhef in je mail
  5. Houdt de begeleidende tekst kort maar krachtig
  6. Betreft het een open sollicitatie? Breid je mail uit door een motivatiebrief toe te voegen. Benieuwd hoe je een motivatiebrief schrijft? Check dan hier het artikel over het schrijven van een motivatiebrief.
  7. Voeg een CTA toe door bijvoorbeeld beschikbare tijden te benoemen voor een belafspraak in de komende paar dagen.
  8. Nabellen! Als je na twee weken nog geen reactie hebt ontvangen, kan het nuttig zijn om na te bellen. Dit toont interesse in de vacature en zo weet je zeker of er iets fout is gegaan of niet.

Door dit artikel gelezen te hebben ben jij er helemaal klaar voor om te solliciteren via mail! Toch nog wat twijfels over je CV Nederlands of motivatiebrief Nederlands? Dan hebben we daar wat voor en klik vanuit daar door naar de andere talen! Psst… je kan in die artikelen ook een downloadbare voorbeeld vinden!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Vanuit ons heel veel succes gewenst met het solliciteren bij jouw droombaan!

Deel dit bericht

Comments are closed.