De STARR-methode + voorbeeld

0
Leestijd: 3 minuten

Het is belangrijk om in je cv en tijdens het sollicitatiegesprek aan te kunnen tonen dat jij de beste kandidaat bent. Hoe kan je dit doen zonder arrogant over te komen? Het is makkelijk om hierbij de STARR-methode te gebruiken. Deze methode wordt ook regelmatig gebruikt als techniek om mensen te interviewen.

Wat is het doel van de STARR-methode

Het doel van de STARR-methode is om aan te tonen dat je in bepaalde situaties, door juist te handelen, het probleem kan oplossen.

Wat betekend STARR

STARR-Methode voorbeeld

STARR staat afgekort voor de volgende 5 punten:

(S)ituatie: Wat was de situatie en wat speelde er?

(T)aak: wat waren jouw taken/verantwoordelijkheden in de betreffende situatie?

(A)ctie: wat heb je concreet gezegd of gedaan?

(R)esultaat: wat was het resultaat van jouw handelen?

(R)eflectie: Zou je volgende keer iets anders doen?

STARR bij solliciteren

In het geval dat iemand jou vraagt om voorbeelden te geven voor jouw kwaliteiten of wanneer jij deze zelf onder de aandacht wil brengen kan je de STARR-methode gebruiken. Daarnaast is deze methode ook schriftelijk toe te passen.

Beantwoorden van vragen

De meest voor de hand liggende toepassing van de STARR-methode is het beantwoorden en stellen van vragen. Dit is bij sollicitaties erg handig om toe te passen op de manier waarop je vragen beantwoordt. Als een interviewer jou vraagt naar bepaalde kwaliteiten, dan kan je hier door middel van de STARR-methode duidelijk antwoord op geven.

Voorbeeld STARR-Methode

Er wordt jouw gevraagd of jij goed kan samenwerken met anderen. Je wilt de interviewer overtuigen dat je erg goed kan samenwerken en geeft hierbij een voorbeeld:

Bij mijn vorige project werkte ik met een grote groep samen. (Situatie)

Als teamleider was ik verantwoordelijk voor de onderlinge samenwerking van de groep. (Taken)

Ik zorgde bij de vergadering dat iedereen aan het wordt kwam en dat er naar alle ideeën en meningen werd geluisterd. Ik gaf mensen individueel de beurt om te praten en zorgde ervoor dat mensen niet onnodig onderbroken werden. (Activiteiten)

Dit zorgde ervoor dat iedereen zich gehoord voelde en dat we een product hebben kunnen leveren waar iedereen achter stond en enthousiast over was. (Resultaten)

Ik heb van dit project geleerd dat het belangrijk is om samen te werken op een manier waar niemand het gevoel heeft dat hij of zij zich buitengesloten voelt en dat het belangrijk is om dit ook tijdens vergaderingen actief te controleren (Reflecteren)

STARR als toelichting

Daarnaast kan je naast het beantwoorden van vragen uiteraard ook vanuit je zelf je kwaliteiten toelichten. De kans is erg groot dat de interviewer wil weten wat jij denkt dat je sterktes zijn, dus dit kan je voorbereiden. Bedenk door middel van de STARR-methode een aantal anekdotes voor die jouw krachten kunnen onderbouwen.

STARR op je CV

Buiten het sollicitatiegesprek kan je deze methode ook schriftelijk toepassen. Zoals op je CV! Ook al doe je hier misschien al onbewust best veel aan. Op je CV beschrijf je eerst welk bedrijf je hebt gewerkt (Situatie) en wat jouw functie daar was (Taken). Daarna beschrijf je jouw werkzaamheden (Actie) en beschrijf je wat je wat jouw acties hebben bijgedragen aan het bedrijf (Resultaten). Als laatst kan je deze activiteiten en resultaten vertalen naar vaardigheden die jij bij dit bedrijf heb geleerd (Reflecteren).

STARR-methode op CV

Je kan deze methode in je CV of motivatie brief natuurlijk zo subtiel schrijven als je wil, zolang je maar zorgt dat alle informatie duidelijk overkomt. Wil je meer weten over hoe jij een goed CV kan maken? Bekijk onze artikelen over CV’s 

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.