Veelzijdig betekend vaak besluiteloos

0
Leestijd: 2 minuten

Misschien beweer je het zelf ook te zijn: veelzijdig. Een manusje-van-alles, iemand die alles kan. Ik zie het dusdanig vaak op een cv of op LinkedIn dat ik zonder enige moeite twintig veelzijdige mensen kan opsommen. Maar wat mij betreft is veelzijdigheid een mooi woord voor niet besluiteloos zijn.

Je kunt uiteraard veel verschillend werk doen, dat geloof ik graag. Ook wil je liever alle mogelijkheden open houden en vrees je dat een specialisatie kiezen betekent dat andere mogelijkheden wegvallen. Daarom beweer je: ik kan alles! Dat is op zichzelf al een twijfelachtig statement. Als jij werkelijk alles kunt, geef ik je graag een scalpel en een labjas en stuur ik je de operatiekamer in. Je kunt toch alles? Of is dat niet wat je bedoelt…

Waar kan ik je dan wel voor vragen? Als ik met een specifiek probleem zit, zoek ik namelijk een specialist op, niet een manusje-van-alles. Ik heb advies nodig over social media: dat vragen we aan Nick. Wil ik iets weten over mode, dan vraag ik Suzanne. Heb ik een cameraman/regisseur nodig, dan vraag ik Jean-Paul. Maar waar vraag ik Peter voor, de man die alles kan? Hooguit voor projecten waar ik geen specialisten in ken. Met andere woorden: de restjes die niemand wil.

Wil je werkelijk alleen gevraagd worden om hulp ‘omdat er niemand anders is?’ Presenteer jezelf dan als veelzijdig. Maar wil je een indruk achterlaten en een grotere kans staan op een baan/opdracht? Maak dan een keuze. Je kunt beter een paar mogelijkheden uitsluiten dan nergens écht goed voor zijn en besluiteloos overkomen.

Jack of all trades, master of none

meer tips om zelfverzekerd en professioneel over te komen? Laten we daar nou net ook een stukje over hebben geschreven. –>  professioneel overkomen

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.