Tips voor een ijzersterk cv

0
Leestijd: 3 minuten

Yes! Je hebt een superleuke stage, afstudeerstage of misschien wel baan gezien! En nu? Dan begint het solliciteren. Je hebt meerdere fases in het sollicitatieproces. Een onderdeel hiervan is je cv. Ik, Fabiënne, ben campus recruiter bij ProRail, en ik deel graag een aantal tips met je voor een ijzersterk cv.

Wat zet je op je cv?

Er zijn een aantal onderdelen die op je cv niet mogen ontbreken, namelijk:

  • Persoonlijke gegevens: je naam, adres, e-mailadres en geboortedatum (deze laatste is niet verplicht). Vergeet vooral niet om aan te geven wat je in je vrije tijd doet. Hiermee laat je namelijk wat van jezelf zien en dat vinden recruiters en managers vaak leuk om te lezen:).
  • Korte samenvatting van jezelf met daarin een omschrijving wie je bent en wat jouw kernkwaliteiten zijn. Dit kan in een paar zinnen, zie onderstaand een voorbeeld:

Ik ben een enthousiast, creatief, gedreven, stressbestendig, resultaatgericht en betrokken persoon. Ik neem initiatief en beschik over een groot organisatievermogen en een sterk servicegerichte instelling. Ik ben goed in organiseren, coördineren en faciliteren. Ik streef naar resultaat, hoge kwaliteit en bewaar het overzicht. 

Kernkwaliteiten: hands-on-mentaliteit, teamspeler, proactief, klantgericht, stressbestendig.

  • Opleiding en of je deze hebt afgerond met de daarbij behorende data. Begin met de meest recente opleiding bovenaan je cv. Dus bijvoorbeeld: eerst je afgeronde master, dan je bachelor en vervolgens wat voor middelbare school je hebt gedaan.Het komt voor dat mensen een opleiding niet hebben afgerond. Geef dit gewoon aan en leg uit waarom. Het maakt namelijk niet uit en het voorkomt vragen over mogelijke gaten in je cv.
  • Stages en werkervaring. Geef hierbij aan wat jouw taken hier precies waren, vermeld de bedrijfsnaam en geef aan hoeveel uur je werkzaam was in de week. Zo krijgt een recruiter een goed beeld van hoe jouw week eruitzag.
  • Nevenactiviteiten. Ben je vrijwilliger geweest, heb je op hoog niveau gesport of heb je een bestuursjaar gedaan of een commissie bij een studie- of studentenvereniging? Vermeld dit dan op je cv! Ook als je bijvoorbeeld voor een langere periode op reis bent geweest, kan je dit gerust op je zetten.

En hoe zit het dan met een foto?

Een foto mag, maar is natuurlijk niet verplicht. Het maakt je cv wel meteen een stuk persoonlijker. Plaats je een foto op je cv, zorg dan dit er professioneel uitziet. Een vakantiefoto komt bijvoorbeeld niet zo professioneel over.

Hou het kort maar krachtig

Maak je cv niet langer dan 2 A4’tjes. Op die manier houd je het overzichtelijk. Wordt hij toch te lang? Kijk dan of je bepaalde ervaring kan bundelen in een paar zinnen. Hoe verder je in je loopbaan komt, des te meer ervaring je op je cv kan vermelden. Kijk daarom altijd in hoeverre bepaalde informatie nog relevant is om op je cv te vermelden.

Houd het vooral overzichtelijk en gestructureerd. Het is leuk als je een heel kunstwerk van je cv maakt, maar als daardoor het overzicht verdwijnt, kan je dat beter buiten beschouwing laten. Gebruik dan ook niet te veel verschillende soorten lettertypes en wees consistent.

Finetune je cv iedere keer weer

Kijk iedere keer dat je solliciteert specifiek naar het bedrijf waar je solliciteert en pas je cv hierop aan. Check in de vacaturetekst of hier belangrijke eigenschappen worden gegeven waar je in je cv op in kan spelen en extra kan laten uitkomen.

Check, check, dubbel check

Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. Controleer daarom je cv op mogelijke spelfouten. Denk hierbij aan hoofdletters, zo schrijf je vwo en havo niet in hoofdletters en wordt stagiair ook vaak verkeerd geschreven. Je maakt een goede indruk als je bedrijfsnamen correct schrijft.

Met de bovenstaande tips maak jij zekerweten een ijzersterk cv! Binnenkort zullen we ook tips met je delen voor de perfecte motivatiebrief. Zo laat jij met jou sollicitatie een onuitwisbare indruk achter.

Op zoek naar een baan? Nu weet jij hoe je een ijzersterk cv maakt! Bekijk hier de beschikbare vacatures bij ProRail en solliciteer snel!

Deel dit bericht

Comments are closed.