Traineeship inflatie of je intuïtie volgen?

0
Leestijd: 3 minuten

Met nog 2 maanden Talent Program op de klok blikt Mark terug op de afgelopen 2 jaar met als thema ‘Traineeship inflatie of gewoon je intuïtie volgen?’

Onlangs was ik bij een afstudeerpresentatie van een goede vriend van me over talent management in de publieke sector. In de nabespreking ontstond daar een discussie over de vraag of het volgen van traineeships niet een soort hype is geworden. ‘Het lijkt soms wel alsof je als grote organisatie niet meer meedoet als je geen traineeship aanbiedt en als starter op de arbeidsmarkt niet als je geen traineeship gevolgd hebt’, verzuchtte een van de aanwezigen. Is er niet sprake van een soort traineeship-inflatie?

Vanuit mijn perspectief is dat eigenlijk een beetje een gekke vraag. Ik heb me nog nooit afgevraagd of ik wel of niet een traineeship moest doen en of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Nu kan dat natuurlijk door mijn ernstige gebrek aan vergelijkingsdrang met anderen komen, maar volgens mij heeft het ook iets met de manier van werken van Young Colfield te maken. Volgens mij zijn we bij Young Colfield namelijk geneigd om dit soort vragen eerder om te draaien. We vragen niet: ‘Moet ik als starter op de arbeidsmarkt een traineeship volgen om aantrekkelijker te worden voor potentiële werkgevers?’, maar veel eerder: ‘Past een traineeship bij mij? Wil ik het? Word ik er blij van?’.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, en ook makkelijk gezegd vanuit iemand die al een baan heeft, maar ‘wat maakt dat precies uit?’, zal een sceptische net afgestudeerde werkzoekende misschien vragen. Als een traineeship het voortraject is dat nodig is, dat ik per se moet doen om kans te maken op een baan als manager, adviseur of iets anders spannends dan ben ik bereid dat te doen, of ik het nou leuk vind of niet. Alles voor die goede baan! Maar is dat nou wel echt zo? Van wie moet dat nou eigenlijk echt?

Zelf heb ik bij Young Colfield geleerd dat het, juist ook in de onzekere periode waarin je naar een nieuwe baan of opdracht zoekt, loont om bij jezelf te rade te gaan, diep van binnen te voelen waar je hart naar uitgaat. Dat het helpt om te vertrouwen op de kracht van je intuïtie om iets te vinden wat bij je past, hoe ongemakkelijk en vooral onzeker dat soms ook voelt. Het gaat over vertrouwen op het proces, vanuit de overtuiging dat als je dicht bij jezelf blijft, je dan wel op een fijne plek uit komt. Ondanks het misschien wel schreeuwende stemmetje op je andere schouder die roept dat je allerlei dingen moet doen om dat te bereiken.

Voor mijzelf kwam dat vertrouwen op het proces in mijn traineeship het meest onder druk te staan na mijn tweede opdracht bij Young Colfield. Ik was inmiddels bij het Nationaal Archief en de gemeente Utrecht actief geweest en ik vond dat ik nu toch ook wel eens moest ruiken aan een meer commerciële omgeving. Immers, ik was dit brede traineeprogramma niet voor niets gaan doen. Ik wilde alles gezien hebben, dat hoorde erbij. Zo ging ik in gesprek met de accountmanager van Young Colfield, bij meerdere bedrijven op intake, totdat er zich een kans aandiende bij de Universiteit Utrecht. ‘Wel weer in de publieke sector’, fluisterde een stemmetje in mijn achterhoofd. ‘Maar ook iets wat ik heel erg graag wil doen’, voelde ik in mijn onderbuik.

Uiteindelijk besloot ik toch maar mijn hart te volgen. Ik ging aan de slag bij de Universiteit Utrecht en ik had een geweldige derde opdracht. Er volgde uiteindelijk nog een vierde opdracht, opnieuw in de publieke sector, en nu sta ik dan bijna aan het einde van twee jaar Young Colfield. Heb ik een palet van opdracht gedaan dat zo breed was als ik me had voorgesteld? Nee, dat niet. Heb ik spijt van de keuzes die ik heb gemaakt? Nog veel minder. Ik heb in de afgelopen twee jaar geleerd om mijn eigen aannames en ideeën over ‘wat zo nodig moet’ te challengen en dat voelt heerlijk! Van een traineeship-inflatie lijkt wat mij betreft dus geen sprake. Misschien wel van een toenemend gevoel van ‘iets moeten’ bij net afgestudeerde arbeidsmarktbestormers. Als je daar nou eens over door zou willen praten bij Young Colfield, maak dan eens een afspraak voor een Young Coffee! Ik vertel je er graag alles over hoe dat voor mij was.

Benieuwd naar mijn ervaringen in het Talent Program of gewoon zin om een keer een koffie te doen en langskomen bij ons op kantoor? Stuur een mailtje naar mark.ouendag@youngcolfield.nl en dan prikken we een datum!

Deel dit bericht

Comments are closed.