Sneak Peek @ ING met Cornelis de Mooij

0
Leestijd: 4 minuten

Op een zonnige vrijdagmiddag sprak ik af met Cornelis bij het ING Acanthus kantoor. Toevallig had Sannemarije Kleisen een koffie-date met Joren Broekema (ook trainee van het Top Engineer Program en teamgenoot van Cornelis). Je ziet ons vier vrolijk op de foto op de trappen. Alle vier gingen we geïnspireerd naar huis met nieuwe inzichten in het werk van een andere trainee.

Cornelis, je werkt nu een jaar voor Young Colfield en gaat vanaf 1 september uitstromen om in vaste dienst te gaan bij ING. Wat sprak je aan in het ING Top Engineer Program?

Ik heb lucht- en ruimtevaart gestudeerd, en ik kwam tijdens deze studie in aanraking met programmeren. Dat vond ik zo leuk dat ik er meer mee wilde doen.

Toen ik naar werk zocht had ik eigenlijk drie dingen waar ik op lette. Allereerst moest het werk wat ik ging doen mij aanspreken. Ik wilde werken met software, en dat kon in dit traineeship. Ten tweede wilde ik werken bij een groter bedrijf. Ik had ervaring met kleinere bedrijven en in kleinere teams, en ik schrijf nog een PHD in mijn eentje. Het is wel leuk om dan ervaring op te doen in een groter team bij een groter bedrijf. En ten derde wilde ik werken waar ik me fijn voelde. Het sollicitatieproces was al heel fijn. Ik had in het eerste gesprek met Young Colfield direct een klik en de sfeer voelde goed. In het tweede gesprek met ING was dit ook zo. Ik merkte een open en relaxte sfeer en met vriendelijke en intelligente mensen. Bovendien wilde ik mijzelf ontwikkelen en van Young Colfield krijg je elke week 4 uur de tijd om te leren en cursussen te volgen. Hierdoor kan ik in mijzelf investeren.

Dat klinkt als een weloverwogen keuze. En toen kwam je terecht bij de ING, een grote bank. Was dit zoals je verwacht had?

Ik had verwacht dat het werken bij een bank langzamer en voorzichter zou gaan. Het heeft ook veel extra checks waarin je met je werk afhankelijk bent van verschillende lagen en mensen. Voor een deel klopt het ook. Maar het is wel beter dan ik had verwacht, omdat ING best modern is als bank. Daar hebben ze hard aan gewerkt. Het leuke is dat deze ontwikkeling nog gaande is en ik daaraan kan bijdragen. Ook is er veel geautomatiseerd. En niet te vergeten: ING kent een moderne manier van werken: het Agile way of working.

Dit alles betekent concreet dat ik veel ownership  ervaar over het product waaraan ik werk met mijn team. Dat bevalt goed. Je krijgt verantwoordelijkheid in het ontwikkelen en het maken van keuzes, zodat je zelf de vrijheid hebt hoe je je werk wilt implementeren. Dat vind ik een fijne manier van werken, en zorgt ook voor efficiëntie en snelheid. Je hoeft niet te wachten op goedkeuring voor elke stap.

Dat klinkt als een fijne werkomgeving. Kun je iets vertellen over de eerste trainingsmaand bij Young Colfield waarin je leerde over het werk dat je zou gaan doen?

Ja, de trainingsmaand. Dat is eigenlijk een spoedcursus van het werk dat je gaat doen bij ING. Het maakt dus niet uit of je veel of weinig ervaring hebt met softwareontwikkeling. Je werkt samen met je team aan een mini-project en bouwt vanaf scratch een werkende applicatie die je ook demonstreert. Je verdeelt de taken: sommigen ontwikkelden de front-end, anderen waren bezig met de backend. Hierin leerden we ook: hoe communiceren front-end  en backend  met elkaar?  Ook ontwikkelde ik vaardigheden zoals het schrijven van een backend code, het maken van een database, en het maken van de front-end componenten.

Je gaat van een proefconcept naar een plan van hoe je product eruit gaat zien. En ondertussen communiceer je met de “klant” (iemand van Young Colfield of Felix, de trainer). Dat vond ik leuk: dit had tenminste als doel dat ons product ook in het echt nuttig zou zijn. In deze eerste trainingsmaand maakte ik met mijn team een website waar je je trainingen en budget bij kon houden, waarin je goedkeuring aan je manager kon vragen, en als teamleden elkaar cursussen kon aanraden.

Wat ik heel gaaf vond om te horen was dat jij met Joren een programmeercursus hebt gegeven aan huidige trainees van het Talent Program en staff van Young Colfield. Kun je daar wat meer over vertellen?

Eigenlijk kwam dit door Sannemarije (een trainee van het Talent Program). Zij gaf aan wel interesse te hebben in programmeerwerk. Het leek Joren en mij leuk om dat te doen. Toen onze trainer Felix hoorde dat wij deze cursus gaven is hij de hele avond voor een les van 3 uur blijven zitten. Hij stelde voor om samen te werken. Joren en ik vonden dit een goed idee, en we hebben dit besproken met Young Colfield. Een paar weken terug hebben we samen geoefend en nu zijn we een paar dagen bij de eerste trainingsmaand van nieuwe TEP-pers. Joren en ik geven zelfs allebei 2 dagen zelf de training: Joren over front-end en ik over software testing.

Gaaf! Het is dus die ondernemende houding, mogelijkheden zien en initiatief tonen om toffe dingen te doen.

Ja, en dat wordt zowel binnen Young Colfield als ING aangemoedigd. We zijn ook van plan een vergelijkbare cursus te geven binnen ING aan mensen die niet technisch zijn, maar wel met IT-ers werken. Zo creëren we meer begrijp. Dat is echt nuttig. Collega’s kunnen zo beter met elkaar communiceren omdat ze de termen kennen van het programmeerwerk, en weten wat het inhoudt. Je krijgt zo betere inhoudelijke discussies.

Hoe kijk je nu terug op het traineeship?

Het is een enorme positieve ervaring en ik heb veel geleerd. Ik wist na een jaar: ik ben nog niet uitgeleerd en dus stroom ik uit naar een fullstack-team binnen ING. Dat betekent: backend, front-end, operations en UX. Ik ga vooral aan de backend en front-end werken. Mijn nieuwe team maakt en runt een platform waarop externe bedrijven hun diensten kunnen verkopen aan zakelijke klanten van ING.

En heb je nog toekomstdromen met betrekking tot je werk?

Ik wil nog meer leren en wil op de lange termijn een eigen softwarebedrijf starten, om dan zelf websites en apps te maken. Ik ben hierin geïnspireerd door wat ik geleerd en gezien heb bij Young Colfield en ING.

 

Meer informatie

 

 

Deel dit bericht

Comments are closed.