Wat is een traineeship eigenlijk? – Moongro

0
Leestijd: 3 minuten

Een traineeship is een startersfunctie waarbij je als trainee wordt opgeleid tot een specialist in jouw vakgebied. Het traineeship bestaat uit een programma waarbij werken en leren centraal staat. Door middel van intensieve coaching en trainingen kan de starter zich snel ontwikkelen tot een professional. Het doel is om een vaste functie binnen het bedrijf te krijgen. De lengte van het traineeship varieert van een paar maanden tot drie jaar.

Bedrijven uit verschillende sectoren bieden traineeships aan. De meeste organisaties die traineeships aanbieden zijn de grotere organisaties in Nederland. Deze organisaties willen graag talent aantrekken binnen hun team. Voor hen is het fijn een trainee op te kunnen leiden. Op deze manier zit de trainee gelijk op het benodigde niveau.

Verschil tussen een traineeship en een stage

Er bestaat soms de verwarring dat traineeships hetzelfde zijn als stages. Dit is niet het geval. Een stage is bedoelt als werkervaring binnen een organisatie of om in een organisatie een onderzoek te voltooien. Een traineeship is hetzelfde als een volwaardige startersfunctie. Het loon en de eisen zijn gelijk, net als de bijbehorende rechten. Ook is een traineeship niet bedoelt voor studenten. Trainees zijn eigenlijk afgestudeerde starters met nul tot twee jaar werkervaring.

Wat zijn de profieleisen voor een trainee?

De profieleisen verschillen per bedrijf, maar er wordt over het algemeen veel verwacht van de sollicitant. Bedrijven zijn op zoek naar trainees die zich weten te onderscheiden van rest. Dit kan door het behalen van bovengemiddelde resultaten tijdens de studie of door uitmuntende prestaties op andere vlakken. De ideale trainee is in ieder geval ambitieus, leergierig en proactief. De meeste bedrijven vragen minimaal een hbo-opleiding als basis voor een traineeship. De sollicitatieprocedure bestaat uit meerdere rondes waarin de sollicitant zich moet bewijzen.

De sollicitatieprocedure van een traineeship

Elk bedrijf hanteert een andere sollicitatieprocedure, maar deze bestaat vaak uit drie tot vijf rondes. De procedure begint met een selectie op basis van je CV en een motivatiebrief. Lees hier meer tips over hoe je een goede CV en motivatiebrief schrijft . De vervolgstap is een online assessment. Hierin kunnen je persoonlijkheid en je capaciteiten getest worden. Als je online assessment goed is bevallen, zal je op kantoor worden gevraagd. Hier zal aan de hand van een interview of een opdracht worden getest of je geschikt bent voor de functie. De sollicitatieprocedure wordt vaak afgesloten met een eindgesprek met de directie, die vervolgens besluit of jij de nieuwe trainee wordt.

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

  • Werkend leren;
  • De mogelijkheid om jezelf snel omhoog te werken binnen een bedrijf;
  • Goede coaching en begeleiding in het begin van je carrière;
  • Het opbouwen van je netwerk;
  • Ondertussen gewoon salaris verdienen.

Wat zijn de nadelen ervan?

  • Traineeships zijn erg arbeidsintensief, en vergen veel tijd en inspanning;
  • Het traject kan lang duren en je kan er niet zomaar mee stoppen (zorg dus dat je op de juiste plek zit!);
  • De profieleisen van een trainee zijn hoog.

Hoe kan ik een traineeship volgen?

Om te solliciteren voor een traineeship kan je kijken op de werken bij pagina’s van diverse organisaties. Maar dit is veel werk en omslachtig. Gelukkig kun je via traineeshipoverzicht.nl een overzicht vinden van de vele verschillende traineeships die momenteel worden aangeboden binnen Nederland. Op traineeshipsoverzicht.nl kun je een gevarieerd aanbod vinden van de grote maar ook wat kleinere organisaties.

Traineeship Talentpool

Daarnaast is er de mogelijkheid om je aan te melden voor de talentpool! Aan de hand van een aantal vragen kunnen wij precies zien wat het beste bij jou past. Mochten we iets hebben voor je, dan nemen we binnen een paar dagen contact met je op om even kennis met elkaar te maken. Daarna weet je dat er mensen voor je aan de slag gaan! Als we iets hebben gevonden dat bij jou past gaan we samen met jou door het traject. We geven je tips om de verschillende testen zo goed mogelijk te voltooien en wij begeleiden je met je motivatiebrief en CV. Ook voor en na de verschillende gesprekken hebben we contact met je en kunnen we al je vragen beantwoorden. Als je aangeeft dat je graag wat extra training wil kun je ook altijd langskomen op ons kantoor!

Toch liever een gewone startersfunctie? Bekijk dan hier alle startersvacatures!

Deel dit bericht

Comments are closed.