Achterhaal de waarheid

Achterhaal de waarheid
- On 04 September 2014
Rating
Achterhaal de waarheid https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/achterhaal-de-waarheid 0
0

Omgaan met een afwijzing
Afwijzingen zijn vervelend maar kunnen ook leerzaam zijn. Door bijvoorbeeld de personeelfunctionaris te vragen waarom je de baan niet hebt gekregen. Bedenk de vragen waarop je voor jezelf antwoord wilt krijgen en achterhaal zo de reden van afwijzing. 

Achterhaal de waarheid
Een afwijzing wordt meestal via de post of mail aan je bekend gemaakt, soms word je gebeld en soms krijg je niks te horen. Natuurlijk is het vervelend als het net die functie was die je al zo lang wilde. Daarom geven wij je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je van een afwijzing wat kan leren en misschien zo in de toekomst wel gekozen wordt.

De reden van afwijzing kan natuurlijk gebaseerd zijn op factoren waaraan je niks kan veranderen zoals een interne kandidaat die voorrang had of het vervallen van de vacature. Voor factoren waar je wel wat aan kan veranderen is het handig om erachter te komen waarom je bent afgewezen. Om te weten wat je kan verbeteren kan je het beste de personeelfunctionaris bellen en vragen stellen die de waarheid achter je afwijzing kunnen achterhalen. 

Vragen die je kan stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat vond u van mijn brief?
  • Wat vond u van mijn cv?
  • Heeft u tips voor een betere sollicitatiebrief en cv?
  • Bewaart u mijn cv voor toekomstige vacatures?
  • Kan ik u binnenkort nog eens bellen om te vragen of er vacatures zijn?

Verder is het ook van belang om tijdens het gesprek niet genoegen te nemen met de standaardantwoorden. Je zult moeten doorvragen zodat je antwoorden krijgt waar je echt wat aan hebt. Bijvoorbeeld als de brief van een andere kandidaat beter was vraag dan waarom die brief beter was, als een andere kandidaat meer ervaring heeft vraag dan wat voor specifieke ervaring. Gebruik de verkregen informatie om je sollicitatiebrief en cv bij te werken. 

My rating