Als buitenlander een baan vinden in Duitsland

Als buitenlander een baan vinden in Duitsland
- On 25 April 2015
Rating
Als buitenlander een baan vinden in Duitsland https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/als-buitenlander-een-baan-vinden-duitsland 5
5

Een baan vinden

In het geval dat je vloeiend Engels spreekt, verwacht niet dat dit je dan een groot voordeel oplevert wanneer je in Duitsland een baan zoekt, behalve wanneer je erin les wilt geven. De meeste Duitsers hebben de taal vanaf de basisschool meegekregen waardoor banen die deze vaardigheid nodig hebben goed voorzien zijn van geschikte kandidaten. Wanneer je een taal spreekt anders dan het Engels kan dit in je voordeel liggen, gezien dat Duitsland een van de grootste exporteurs van goederen en diensten van de wereld is. Hierdoor zijn personen die de meer “exotische” talen spreken meer in trek, vooral wanneer zij de Aziatische talen spreken.

Net als in de meeste landen in de wereld is het spreken van de locale taal sterk aan te raden. Dit geld sterker voor een familiebedrijf dan voor een groot internationaal bedrijf, waarin het ook voor kan komen dat je de volledige kennis niet altijd dient te bezitten. Het is voor professionals een goede keuze om zich te richten op internationale ondernemingen.

Een verschrikkend feit voor velen is dat er voor vele vakgebieden geld, dat je in het bezit moet zijn van een kwalificatie van deskundigheid. De Duitse studenten moeten een 2 tot 3 jaar durend trainingsprogramma volgen die hen voorbereid op het echte werk, waarvoor zij een certificaat ontvangen die de bedrijven verzekerd dat zij eerste hand ervaring hebben. Voor buitenlanders betekend dit vaak dat je ervan wordt belet dat je kunt werken in Duitsland ook al heb je eerste hand ervaring. Wanneer je een formele verklaring hebt van je opleiding, zoals doktoren, leraren, zuster, etc. kan je je verklaring bij een geautoriseerde Duitse autoriteit (een gilde of professioneel vennootschap) verkrijgen.

My rating