Blijf jezelf...maar met mate

Het fantastische mantra 'blijf jezelf!' moet je niet té letterlijk nemen...
- On 09 November 2014
Rating
Blijf jezelf...maar met mate https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/blijf-jezelfmaar-met-mate 4.5
4.5

"Blijf jezelf". Dat is het mantra wat we je meegeven als je gaat solliciteren. Ga je in gesprek? Gewoon jezelf blijven! Zoals alle anderen geef ook ik dit advies graag mee; ik heb er zelfs een bedrijf in opgezet! Wordt geen karikatuur van jezelf, maar doe wat bij je past.

Toch plaats ik ook een kanttekening bij dit mantra. Als je namelijk ongewassen en ongeschoren de sollicitatieruimte binnenloopt in een kapotte spijkerbroek en een slobbershirt garandeer ik je dat je die baan niet gaat krijgen. Je kunt nog zo hard schreeuwen ‘ze nemen me maar zoals ik ben!’, maar als je er zo uit ziet neemt niemand je aan. Als je vloekt als bootwerker, ook al is dat je 'normale taalgebruik', krijg je ook niet snel een baan. Misschien vind jij het heel normaal om een biertje in je handen te hebben bij je sollicitatiegesprek; maar de recruiter waarschijnlijk niet…

Natuurlijk, wees jezelf. Vooral doen. Maar pas je ook een beetje aan voor je gesprek. Ik verwacht niet van je om in driedelig pak op te draven, maar je kunt je wel netter kleden en opschonen. Je hoeft niet heel deftig te spreken, maar je kunt je gevloek wel een beetje minderen. Mijn simpele richtlijn is: toon dat je moeite doet voor een goed gesprek, dan krijg je dezelfde respect terug. Die kapotte spijkerbroek is veel beter voor in het weekend.

My rating