Curriculum vitae in Duitsland

Curriculum vitae in Duitsland
- On 22 February 2015
Rating
Curriculum vitae in Duitsland https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/curriculum-vitae-duitsland 0
0

Solliciteren in Duitsland is heel anders dan solliciteren in Nederland. Hieronder de belangrijkste punten waar je op moet letten. Wanneer de functie waarvoor je solliciteert in het Duits is, zorg er dan altijd voor dat je cv ook in het Duits is. De volgorde van je cv is in Duitsland heel belangrijk, hieronder wordt dat verder toegelicht. Duitse cv’s zijn vaak vrij lang, belangrijk is wel dat het informatie deel niet langer dan twee pagina’s mag zijn. Belangrijk om te weten bij het plaatsen van informatie is dat het in tegengestelde chronologische volgorde moet. Het meest recentelijke stukje informatie komt dus bovenaan.

Titel: curriculum vitae betekent in het Duits lebenslau, schrijf dit dus bovenaan je cv.
Persoonlijke gegevens: onder het stukje persoonlijke gegevens komt alle informatie te staan zoals we dat in Nederland ook gewend zijn. Lees dit een aantal keer door zodat je zeker weet dat je niets ben vergeten. Naast het stukje persoonlijke gegevens moet een foto worden geplaatst. Deze foto kan bijvoorbeeld dezelfde foto zijn als op jouw paspoort. Het kan goed zijn om dit door een goede fotograaf te laten doen.
Werkervaring: naast de gebruikelijke informatie over voorgaande banen zoals de naam van het bedrijf, de branche en jouw functieomschrijving, is het goed om neer te zetten wat je bereikt hebt bij je vorige werkgevers.
Onderwijs: onder het kopje onderwijs komt alle gebruikelijke informatie over de gevolgde opleidingen. Vermeld hierbij ook de studeersteden, gemiddelde cijfers en eventuele buitenlandse stages.
Talenkennis: belangrijk is om onder dit kopje jouw talenkennis verder te specificeren. Gebruik hierbij drie maatstaven zoals: vloeiend, gemiddeld, basiskennis. Tijdens het sollicitatiegesprek kan de interviewer gaan testen op deze talenkennis. Overschat jezelf dus niet!
Hobby’s: hobby’s zeggen meer over jou dan je wellicht zal denken. Je kunt hiermee laten zien actief te zijn, maar ook professioneel.
Datum en handtekening: in Duitsland is het een vereiste dat een cv wordt voorzien van datum en handtekening.
Overige: onder overige valt informatie zoals computervaardigheden, extra gevolgde cursussen etc. 

My rating