De brief

De brief
- On 05 May 2015
Rating
De brief https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/de-brief 4.333335
4.333335

Naast je cv is de brief een ander visitekaartje dat je in de startfase kunt inzetten. Veel bedrijven werken niet meer met een officiële brief, maar vragen om het invullen van een online assessment of een test om mee te starten. Bij een open sollicitatie is de brief uiteraard nog wel van groot belang. De brief kan op de ouderwetse manier met de post worden verzonden of als bijlage per email.

De brief moet in grote lijnen de volgende drie onderdelen bevatten :

  1. Wat jouw kwaliteiten zijn
  2. Je motivatie om bij het bedrijf te komen werken; wat spreekt je aan in het bedrijf en de functie
  3. Waarom jouw kwaliteiten overeenkomen met het bedrijf

Ook een brief is niet iets dat je een dag van tevoren onder tijdsdruk moet opstellen. Net als je cv is de brief een proces. Schrijf eerst de punten die je wilt noemen op een aantekenblok. Maak van deze aantekeningen daarna een brief. Als je de brief daarna hebt geschreven moet je deze aan iemand laten lezen die er verstand van heeft. Vervolgens kun je bovenstaande input in de brief verwerken waarna je hem een dagje weg moet leggen. De volgende dag nog een keer nalezen en de laatste dingen wijzigen waarna hij op de post kan.

Bewaar alles wat je opstuurt naar ieder bedrijf zorgvuldig. Dus sowieso je brief, online motivatie of assessment en cv dat er voor iedere sollicitatie anders uit kan zien.

Het gebeurt nog regelmatig dat ik brieven met spelfouten krijg toegezonden. Met de huidige spellingchecks zou dit helemaal niet meer nodig moeten zijn. Daarnaast zijn spelfouten een enorme afknapper voor de ontvanger en absoluut een reden om de kandidaat niet uit te nodigen maar meteen af te wijzen op basis van zijn brief.

My rating