De menselijke kant van IT

0
Leestijd: 2 minuten

Crisismanagement: IT en HR in één

Het IT-starterstraject sluit heel goed aan bij mijn opleiding. IT is heel sociaal, omdat het verweven is met alles wat we binnen de bank doen. Aanpassingen van systemen en processen hebben altijd impact op het personeel dat ermee moet werken. Dat geldt zeker voor de plek waar ik zit. Binnen de afdeling Corporate Business Continuity Management zit ik als Corporate Business Continuity Officer op het onderdeel crisismanagement en accountmanagement. 95 procent van continuïteitsrisico’s bij een bank IT-gerelateerd. Maar dat wil niet zeggen dat je er bent met het oplossen van een IT-probleem. Mensen moeten weten wat eraan de hand is en wat er gedaan moet worden om het op te lossen. En het moet duidelijk zijn wat de impact van een IT-aanpassing is op de gehele organisatie. Daar is mijn team voor. We geven bijvoorbeeld training in crisismanagement en bieden ondersteuning aan het crisismanagementteam door goed te communiceren over acties en de status van het probleem.

Van alles naast je gewone baan

Als starter werk ik twee jaar in hetzelfde team. Daardoor krijg ik echt de kans om wat op te bouwen. Ik doe gericht werkervaring op en ik kan ontdekken en laten zien waar ik goed in bent. In mijn functie moet ik snel met de juiste mensen kunnen schakelen. Netwerken is dan ook superbelangrijk! Na een jaar werken ken ik al ongelooflijk veel mensen in uiteenlopende functies. Dat komt ook door mijn nevenactiviteiten. Als je wilt, kun je van alles naast je ‘gewone’ baan doen. Zo voer ik met een team van jonge bankiers kortlopende projecten uit voor de top-100 managementlaag. Daarnaast organiseerde ik een aantal evenementen voor vrouwelijke werknemers binnen de bank. Verder doe ik twee keer per jaar vrijwilligerswerk voor onze Foundation en participeer ik in de medezeggenschap. Dat kost eigen tijd, maar ik krijg ook volop ruimte van mijn manager om dit soort activiteiten op te pakken. Echt fijn, want die nevenactiviteiten zijn supergoed voor het opbouwen van een netwerk en voor mijn persoonlijke ontwikkeling!

Ieder starterstraject verloopt anders

Voor mijn starterstraject volg ik een aantal opleidingen. De meeste daarvan zijn echte IT-opleidingen. Een aantal opleidingen is voor alle starters hetzelfde, maar je kunt daarnaast je eigen opleidingsprogramma samenstellen. Dat je doe je niet alleen, maar samen met je teamleider. Ook sluit ik aan bij intervisiebijeenkomsten met de andere IT-starters die tegelijk met mij zijn gestart. We leren veel van elkaar en bespreken wat we in onze diverse functies meemaken en waar we tegenaan lopen. De een is echt IT ’er van origine en een ander heeft een bedrijfskundige achtergrond. Ook de interesses en ambities lopen uiteen. Ikzelf vind het samenspel van IT en mens interessant, maar als je wilt kun je ook echt de IT-diepte in.

Nog geen uitgestippeld plan

Ik ben nu over de helft. Volgend jaar zit het starterstraject erop voor mij. Zoals ik er nu over denk, wil ik na volgend jaar graag blijven werken op mijn huidige plek. Ik vind het leuk dat ik vanuit mijn afdeling volop meekrijg wat er speelt bij de bank. Voor de langere termijn heb ik nog niet echt een uitgestippeld plan. Dat komt wel. Er is zoveel mogelijk binnen de bank.

 

Blogger: Nynke de Vries – Corporate Business Continuity Officer. 

Deel dit bericht

Comments are closed.