De voorbereiding van een arbeidsvoorwaardengesprek

De voorbereiding van een arbeidsvoorwaardengesprek
- On 10 May 2015
Rating
De voorbereiding van een arbeidsvoorwaardengesprek https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/de-voorbereiding-van-een-arbeidsvoorwaardengesprek 3
3

Het arbeidsvoorwaardengesprek geeft veel mensen stress. Het is het laatste gesprek van je sollicitatieprocedure. Je bespreekt je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals je reiskostenvergoeding, auto van de zaak, bijdrage aan je pensioenpremie en het aantal te werken uren. Argumenten, een tactiek en andere voorbereidingen zijn van essentieel belang om een zo goed mogelijke uitkomst te bereiken.

 Hieronder een aantal tips:

  • Maak een lijstje van je sterke kanten. Wat maakt jou waardevol voor het bedrijf? Weet ook hoe je dit goed kan onderbouwen en waarom jij dat salaris waard bent.
  • Weet wie je gesprekspartner(s) zijn. Meestal staat er in het uitnodigingsbericht vermeld wie bij het gesprek aanwezig zijn. Maak van tevoren een inschatting van hun onderhandelingsstijl en –tactiek en persoonlijkheid.
  • Verwacht het onverwachte. Bereid je voor op alle mogelijke gespreksscenario’s, zodat je niet met je mond vol tanden staat.
  • Ken je onderhandelingsstijl. Iedereen heeft van nature een persoonlijke stijl met onderhandelen. Als je je eigen stijl en die van de ander herkent, heb je grotere beïnvloedingsmogelijkheden tijdens de salarisonderhandeling.
  • Tijdens je gesprek kan gevraagd worden wat je over vijf jaar denkt te doen. Er kan ook gevraagd worden naar wat je wilt verdienen in percentages of een globaal salarisbedrag. Wees dus op de hoogte van de salarisprogressie in de branche en binnen het bedrijf.
My rating