Een telefonisch sollicitatiegesprek?

Een telefonisch sollicitatiegesprek?
- On 09 July 2015
Rating
Een telefonisch sollicitatiegesprek? https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/een-telefonisch-sollicitatiegesprek 3.75
3.75

Recruiters gebruiken steeds vaker de telefoon als eerste middel voor een snelle reactie. Tijdens dit korte 'telefonische sollicitatiegesprek’ focussen de recruiters zich vooral op je motivatie. Als je wordt opgebeld, ben je vaak niet voorbereid en word je overvallen door de vragen. Hierdoor is de kans groot dat je fatale blunders en fouten maakt. Hier vind je enkele tips om het eerste telefoongesprek met je mogelijke nieuwe werkgever goed door te komen.

Zorg voor een professionele begroetingsboodschap
Als je op zoek bent naar een baan, zorg er dan voor dat je een professionele voicemail hebt op je mobiele telefoon. Zorg ervoor, dat je begroeting kort, informatief en serieus is zodat de recruiter een goede indruk van je heeft.

Bel direct terug
Als een recruiter een boodschap heeft achtergelaten, wacht dan niet te lang met terugbellen. Bel terug zodra je kunt en zorg dat je weet om welk bedrijf het gaat. De naam van de persoon die je gebeld heeft en de baan waarop je gesolliciteerd hebt moet je natuurlijk ook weten.

Kijk in de spiegel tijdens het bellen
Aan de telefoon kan je vaak kil of afstandelijk overkomen. Je kan namelijk niet je houding en gezichtsuitdrukking gebruiken, om te laten zien dat je warm en sympathiek bent. Je kan alleen je stem gebruiken om je uit te drukken. Spreek dus altijd met een glimlach en heb aandacht voor intonaties. Luister ook goed naar de vraag voordat je begint met antwoorden. Als je de mogelijkheid hebt, kijk dan tijdens het gesprek in de spiegel om te kijken of je “tone of voice” overeenkomt met je lichaamstaal.

Zijn alle vragen gesteld en is alles goed verlopen? Mooi, maar je bent nog niet helemaal klaar. Bedank je gesprekspartner voor zijn of haar tijd en informeer naar de volgende stappen in het sollicitatieproces. Beëindig het gesprek niet voordat je uitsluitsel hierover hebt.

My rating