Ervaring Merchant Banking Trainee Kempen & Co

Ervaring Merchant Banking Trainee Kempen & Co
- On 24 February 2015
Rating
Ervaring Merchant Banking Trainee Kempen & Co https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/ervaring-merchant-banking-trainee-kempen-co 4
4

Sander Lammers is Merchant Banking Trainee bij Kempen & Co. Hij is Trainee op de afdeling Kempen Capital Management. Sinds september 2014 is hij in dienst bij dit bedrijf. Lees hieronder zijn ervaring.

Hoe ben je bij Kempen & Co terecht gekomen?
Tijdens mijn studie Economics in Tilburg ontdekte ik dat ik verder wilde in de financiële wereld. Mijn interesse werd mede gegrepen door een Symposium wat ik georganiseerd heb over valutadevaluaties. Verder had ik voor mijn exchange semester in Milaan het vak ‘Investment Banking’ gevolgd, gedoceerd door iemand van (op dit moment) een grote collega-bank. Ik was de naam ‘Kempen & Co’ al regelmatig tegengekomen tijdens mijn studie en het leek me een uitstekende partij om mijn ambitie waar te kunnen maken.

Waarom heb je gekozen voor het Merchant Banking traineeship? 
Hoewel ik het bankwezen interessant vond, wist ik nog niet precies welk onderdeel van de investment bank het best bij me zou passen. Het Merchant Banking Traineeship biedt juist de mogelijkheid om mee te werken op de vier verschillende divisies binnen Kempen & Co, iets wat niet alleen erg interessant, maar ook erg nuttig is. Je krijgt op deze manier namelijk een helikopterview van de verschillende activiteiten binnen de bank, zonder dat details van de werkinhoud je ontgaan. Vanwege zogenaamde interne compliance regels, is het niet heel gebruikelijk binnen alle divisies van Kempen & Co werkzaam te zijn geweest. Iets wat binnen het Traineeship dus wel nagestreefd wordt.

Geef een korte omschrijving van jouw functie 
Binnen het Traineeship zal ik vier keer zes maanden werkzaam zijn op verschillende divisies binnen Kempen & Co. Ik ben het Traineeship gestart bij Kempen Capital Management, de afdeling vermogensbeheer binnen Kempen & Co. Specifiek werk ik op dit moment op de afdeling Institutional Relations, waar we verantwoordelijk zijn voor het contact met grote institutionele beleggers (denk aan pensioenfondsen en verzekeraars) en het werven van nieuwe grote investeringen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? 
Ik werk mee aan een aantal verschillende projecten op de afdeling en er wordt verwacht initiatief te nemen bij allerlei werkzaamheden die te maken hebben met vermogensbeheer, zowel binnen mijn eigen team als daarbuiten. Daarnaast voer ik zelf een intern onderzoek en verbeteringsproject uit. Gemiddeld ben ik rond 8:30 op kantoor en begint de dag met een goede kop koffie. Vaak staat om 8:45 al de eerste meeting gepland met de verschillende beleggingsteams, die dan een update geven over de gerealiseerde prestaties van de fondsen en verwachtingen. Daarbij worden ook de macro-economische ontwikkelingen besproken. Veelal werk je in teams aan projecten, waardoor er gedurende de dag vaak meerdere meetings gepland staan om te discussiëren over de werkinhoud en de vorderingen.

Hoeveel verantwoordelijkheid krijg je? 
Ik word als trainee op dit moment betrokken bij allerlei lopende zaken op mijn afdeling. Proactief meedenken wordt vanaf de eerste werkdag verwacht en je input als trainee wordt erg gewaardeerd. In de eerste weken is dat een uitdaging, omdat je nog een goed beeld van het werk, de verschillende systemen en de teams moet krijgen. Het voordeel is dat je, naast het reguliere opleidingsprogramma van het Traineeship, veel leert ‘on the job’.

Het meest spannende moment in je carrière bij Kempen & Co? 
Een aantal weken geleden heb ik samen met een portfolio manager binnen Kempen een groot Amerikaans energiebedrijf ontvangen. We kijken dan of het een interessante en verstandige investering is en proberen met het management in discussie te gaan over de strategie van het bedrijf. Doordat we niet alleen naar de cijfers kijken, maar dus ook actief discussiëren over de te voeren koers (in dit geval met de raad van bestuur), brengen we mogelijkheden en risico’s goed in kaart. De discussie was overigens erg informeel (gesprek was met ene Patricia, “just call me Pat”) en was tevens een goede gelegenheid om meer te leren over de Amerikaanse energiemarkt. Een ander spannend moment was toen we, samen met mijn team, na een week hard werken een voorbereidend document voor een grote investering afrondden.

Wat is het unique selling point van Kempen & Co als werkgever? 
De kleinere organisatie, waardoor de lijntjes korter zijn, en de persoonlijke benadering. In mijn eerste weken binnen Kempen Capital Management heb ik bijvoorbeeld, samen met een klein groepje andere starters, 20 (!) kennismakingsgesprekken gehad met allerlei verschillende desks binnen deze divisie (tot de directie toe). Op die manier krijg je een heel goed beeld van de verschillende werkzaamheden en mogelijkheden binnen deze divisie en leer je tevens de mensen op een persoonlijke manier kennen.

Wat doe je naast je werk? 
Naast mijn werk probeer ik regelmatig met vrienden af te spreken en te sporten, speel ik piano en geef ik in het weekend bijles wiskunde. 

My rating