(Goochel) Trucjes voor het solliciteren

(Goochel) Trucjes voor het solliciteren
- On 12 September 2014
Rating
(Goochel) Trucjes voor het solliciteren https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/goochel-trucjes-voor-het-solliciteren 4.25
4.25

Voor mensen die denken dat het vanzelfsprekend is dat je met een goed cv wordt aangenomen zitten hartstikke fout! Gevoel en intuïtie zijn van groot belang van je gesprekspartner. Hij moet zich goed bij je voelen. Wij hebben 10 psychologische trucjes op een rijtje voor je gezet over hoe jij je gesprekspartner het beste kan benaderen.

1. Veel praten is goed. Uit onderzoek is gebleken dat sollicitanten die veel praten het meest succesvol zijn. Geef complimentjes, wees enthousiast, praat over gemeenschappelijke interesses, glimlach en maak oogcontact. Maar schep niet uitgebreid op over je vaardigheden en prestaties, want dit werkt averechts!

2. Laat zien dat je initiatief durft te nemen. Als ter sprake komt hoe je reageert in moeilijke situaties, laat dan zien dat je kalm blijft en initiatief neemt.

3. Gebruik ‘verbale zelfcoaching’. Geef jezelf voor het gesprek complimenten, want dit verandert je attitude en laat je zelfverzekerder overkomen.

4. Visualiseer het verloop van het gesprek alsof het al is gebeurd met een goed einde: je krijgt de baan! Het zal je zenuwen tegen gaan en je zelfverzekerder maken.

5. Een echte lach is makkelijk te onderscheiden van een neppe lach, dus voorkom de neppe lach en zorg ervoor dat je écht straalt!

6. Een stevige handdruk kan het verschil maken. Dit is zelfs nog belangrijker voor vrouwen.

7. Ga in de verdediging (indien nodig). Uit onderzoek blijkt dat sollicitanten die excuses maakten, berouw toonden en beloofden dat het niet nogmaals zou gebeuren beter werden beoordeeld dan mensen die het onderwerp uit de weg gingen.

8. Wees eerlijk over je zwakke punten, maar zonder het oordeel van de sollicitatiecommissie negatief te beïnvloeden. Het is verstandig om met je zwakke punten te beginnen en het met je sterke punten te compenseren.

9. Geen stopwoordjes! Je komt minder professioneel over.

10. Wees origineel. Gebruik geen standaard antwoorden maar spring er uit.

My rating