'Heb je zelf nog een vraag?'

vraagteken, poppetje, tekst
- On 03 September 2014
Rating
'Heb je zelf nog een vraag?' https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/heb-je-zelf-nog-een-vraag 0
0

Je kent het wel: na elke sollicitatie krijg je de kans om zelf nog vragen te stellen, maar je hebt eigenlijk nooit vragen. Waarom wordt dit eigenlijk aan je gevraagd en kan het kwaad als je zelf geen vragen hebt?

Volgens Skip Freeman (een Amerikaanse deskundige op het gebied van headhunting) verspelen veel sollicitanten hun kans om zelf nog een vraag te stellen. Uit zijn eigen ervaring blijkt dat dit soms zelfs de reden zijn om je niet door te laten gaan naar de volgende sollicitatieronde.

Een goede vraag aan het eind van een sollicitatiegesprek kan je kans op een baan zelfs vergroten. Freeman geeft als voorbeeld: ‘Stel dat uw keuze op mij valt en ik wil graag voor uw organisatie werken. Na een jaar houden we een evaluatiegesprek. Wat zou ik binnen dat jaar bereikt moeten hebben om het gesprek zo goed mogelijk af te ronden? Waardoor zou u zeker weten dat u een goede kandidaat in dienst heeft genomen?’ Volgens Freeman zijn veel managers zo onder de indruk van deze vraag dat ze de kandidaat direct aannemen.

Probeer met je vragen te achterhalen of het bedrijf bij jou en je kwaliteiten past, adviseert Alison Doyle (een Amerikaanse Human Resources-expert). Zij adviseert daarom meer inhoudelijke vragen te stellen zoals:

  • Hoe zou een typische werkdag eruit zien voor deze functie?
  • Hoeveel mensen werken op deze afdeling?
  • Wat vindt u zelf prettig aan werken binnen deze organisatie?
  • Kan ik nog andere vragen voor u beantwoorden?

Maar er zijn volgens Doyle ook vragen die je zeker niet moet stellen aan het eind van een sollicitatie gesprek. Dit zijn vragen als:

  • Als ik deze baan krijg, wanneer kan ik dan vrij nemen? (Wacht met dit soort vragen tot je een contract aangeboden krijgt)
  • Als ik deze baan krijg, kan ik dan mijn rooster wijzigen? (Als je nog niet weet of de werktijden haalbaar zijn, begin er dan niet nu over.
  • Krijg ik de baan? (Wees niet ongeduldig, je hoort het vanzelf)
My rating