Het internationale cv onder de loep

Het internationale cv onder de loep
- On 03 March 2015
Rating
Het internationale cv onder de loep https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/het-internationale-cv-onder-de-loep 2
2

Dagdromen over een internationale carrière, even een paar jaar vertoeven in een warm land. Even ontsnappen uit ons koude kikkerlandje om een nieuwe cultuur op te snuiven, een nieuwe uitdaging aan te gaan of ervaringen op te doen. Sommige mensen willen niets liever.

Voor een internationale baan heb je echter wel een internationaal cv nodig. Één die is aangepast op het land waar je solliciteert.

Dat een cv internationaal moet zijn, betekent niet dat je eigen cultuur niet naar boven mag drijven. Deze mag best aanwezig zijn, maar probeer hem te fuseren met de cultuur waar je in terecht komt.

Schep een duidelijk beeld van de opleiding waar je van genoten hebt. Amerika en Nederland hebben bijvoorbeeld een heel ander onderwijssysteem. Leg dus duidelijk uit wat de opleiding inhoudt en gebruik jargon van de sector waar je in wil werken.

Een cv in een andere taal typen is vaak lastiger dan in je moedertaal. Controleer je cv dan ook een paar keer op spellingsfouten en laat hem nalezen, het liefst door een native speaker, voor je hem opstuurt. Wanneer je een Engels cv opstuurt is het verstandig om te achterhalen of het bedrijf Engelse of Amerikaanse spelling hanteert.

Realiseer je ook dat de afmetingen van het standaard papierformaat per land kunnen verschillen. Zorg er voor dat voor het opsturen, het bestand hier op aangepast is. Bij ‘page setup’ in je e-mail kan je het bestand herformatteren naar de standaard van de ontvanger.

Naast je vakkundigheid in het vak is het kunnen spreken van de taal van het desbetreffende land ook een pré. Een voorkennis van de cultuur is vaak ook gewenst en mag je ook uitgebreid beschrijven in je cv.

Laatste tip: Binnen Europa kun je gebruik maken van een standaard cv opzet, genaamd de Europass. 

My rating