Het perfecte CV? 10 tips!

0
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 10 tips voor een perfecte CV:

  1. Wat staat er op je cv?
    Start met het vermelden van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd) en maak een korte beschrijving over jezelf. Hierna vermeld je, afhankelijk van wat voor soort cv, je werkervaringen, opleidingen en cursussen. Voor de werkgever is jouw meest recente ervaring het meest relevant, kies dus voor een omgekeerde chronologische volgorde: begin met het noemen van je laatste functie of opleiding en werk terug naar het verleden.
  2. Eerste persoon enkelvoud
    Via je cv krijg je de mogelijkheid iets over jezelf te vertellen, dit verhaal schrijf je dus in de eerste persoon enkelvoud. Houd het persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon als: ‘Johan is commercieel sterk en zeer actief, hij toont veel initiatief.’ Verander dat in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer actief.’
  3. Eerst werkervaring of opleiding?
    Het is een vraag die veel werkzoekenden bezighoudt: ‘noem je op je cv eerst je opleidingen of eerst je werkervaring?’. Dat is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet zoveel werkervaring? Noem dan eerst je studies in een op opleiding gebaseerd cv. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt echt belangrijker dan je opleiding. In dat geval kies je voor een op werkervaring gebaseerd cv. Wanneer je diverse functies vervult hebt, kan je er ook voor kiezen om een vaardigheden-cv te maken. Het is belangrijk dat je bewust kiest voor het soort cv.
  4. Pas je cv aan op de vacature of de baan die je zoekt
    Maak geen gebruik van een standaard cv als je op een functie solliciteert. Zorg ervoor dat je elke sollicitatie afstemt op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert.
    Als je je cv wilt uploaden bij een cv-database, is het slim om je cv samen te stellen, gericht op de banen die je graag zou willen en maak gebruik van termen en vaardigheden die hierop aansluiten.
  5. Benoem je succes
    Vertel niet alleen waar je werkzaamheden uit bestonden bij je vorige werkgever, maar laat ook weten wat je met je werkzaamheden hebt bereikt. Laat resultaten zien. Werkte je bijvoorbeeld in sales? Vermeld dan voor hoeveel omzet je hebt gezorgd, of hoeveel procent je gemiddeld boven je target zit.
  6. Benoem je vaardigheden
    Jouw vorige functietitels vertellen vrij weinig over welke vaardigheden jij beschikt. Naast het benoemen van je functietitel is het belangrijk om een omschrijving te geven van je functie waarbij je vaardigheden ook duidelijk naar voren komen. Als je een accountmanager in de fieldsales bent, ben je waarschijnlijk klantvriendelijker, communicatief vaardig en kan je oplossingsgericht denken voor de klant. Zo wordt je makkelijker gevonden in de cv-database. Hierin kan ook gezocht geworden op vaardigheden die belangrijk zijn voor de openstaande functie.
  7. Gebruik algemene trefwoorden
    Sommige bedrijven hebben zeer creatieve functietitels voor banen die doorgaans een wat saaiere naam hebben. Ga op je cv voor meer algemeen erkende titels in je werkervaring om duidelijkheid te creëren voor de recruiter die je cv onder ogen krijgt.
  8. Een opvallend cv
    Recruiters krijgen elke dag stapels cv’s onder ogen. Zorg ervoor dat die van jou opvalt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de aandacht te besteden aan de opmaak of een link in je cv te plaatsen naar een persoonlijke website waar jouw portfolio op staat. Denk ook aan links naar je (professionele) social media profielen.
  9. Lengte
    Er is geen ideale lengte voor een cv. Het is belangrijk dat jij op deze manier het beste van jezelf laat zien. Soms, zeker als starter, kan je dat in één pagina en anderen gebruiken twee of drie pagina’s. Bedenk je wel dat de recruiter veel cv’s binnen krijgt en vaak niet de tijd heeft om alles aandachtig door te lezen. Duidelijk maar kort is het beste, probeer het op maximaal drie A4’tjes te houden.
  10. Laat je cv nalezen
    Iedereen maakt wel eens een type- of spelfout maar, maar in je cv staat het bijzonder slordig en het is voor veel recruiters een reden om iemand af te wijzen. Let dus op je spelling en laat je cv altijd door iemand anders nalezen.

Lees hier ook 10 veelgestelde vragen bij je sollicitatiegesprek.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.