Het STARR model

Het STARR model
- On 03 September 2014
Rating
Het STARR model https://sollicitatieblog.nl/en/sollicitatieblog/het-starr-model 0
0

Bij het geven van een voorbeeld is het aan te raden om jezelf een structuur aan te leren die je helpt bij het helder en concreet overbrengen van jouw voorbeelden. Een zeer goede en duidelijke structuur is de STARR-structuur. Hierin staat STARR voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Wanneer jij een bedrijf in een gesprek wil uitleggen waarom jij vindt dat prestatiegerichtheid bij jou een sterk ontwikkelde vaardigheid is, neem je een voorbeeld uit jouw persoonlijke ervaring. Dit kan een ervaring zijn uit werk, een stage, een bestuursjaar, een groepsopdracht of project, maar ook binnen jouw meer persoonlijke leven als sport, hobby’s of vakanties kun jij ervaringen als voorbeeld gebruiken.

Een goede structuur in combinatie met een duidelijk geschetste context helpt enorm bij het creëren van een krachtig voorbeeld om te gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Bij het gebruiken van de STARR structuur is het belangrijk om niet te vergeten om bij de situatieschets van jouw voorbeeld ook de context te vermelden. Vaak wordt de kracht van een argument voor een groot deel bepaald door de context; de ene bestuursfunctie verschilt enorm in moeilijkheid en verantwoordelijkheid van de ander. Je kunt voorzitter zijn van een vereniging met 20 leden en een jaarbegroting van 40.000 euro, maar ook van een vereniging met 2000 leden en een jaarbegroting van meer dan een miljoen. In beide gevallen ben je voorzitter en in beide gevallen misschien ook wel 60 uur per week actief. Je hebt echter totaal verschillende verantwoordelijkheden.

Wanneer je de context vergeet te vermelden, verliest een krachtig argument zijn kracht. Een slecht argument kan juist aan kracht winnen door de context te verzwijgen, maar doel is om te zoeken naar jouw meest krachtige voorbeelden. Probeer daarbij voorbeelden te kiezen die écht van jou zijn; waar jij een gevoel bij hebt. De kunst is om in het sollicitatieproces jouw voorbeelden zo veel mogelijk zo te kiezen dat jij enthousiasme voelt bij de ervaringen die jij als voorbeeld gebruikt. Je zult dingen herbeleven en met een glimlach in jouw ogen je verhaal doen. De energie die je hiermee uitstraalt zal krachtig spreken.

My rating